Jag är en kvinna i mina bästa år men kan inte njuta i fulla drag. Jag har problem med urinläckage och mår väldigt dåligt av detta problem. Ibland läcker jag bara några droppar men ofta kommer det mer än så, och jag känner det inte innan det är för sent.
 På grund av detta vågar jag inte träffa vänner som förut eller sporta eftersom jag är rädd att jag inte kan hålla mig. Jag dricker inte heller mycket, inte mer än cirka ett glas per dag och får ofta huvudvärk på grund av vätskebrist.
 Vad kan jag göra för att känna mig säker? Måste jag uppsöka läkare eller finns det några andra sätt?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Jag tycker absolut du ska försöka få hjälp med ditt urinläckage. Detta är ett symptom som vanligtvis, precis som du beskriver, kraftigt försämrar livskvaliteten och för vilket det finns flera olika behandlingsmetoder att välja på.
 Det är dock viktigt att först få en diagnos. Det finns nämligen två helt olika typer av urinläckage och de behandlas på olika sätt.
 Vid ansträngningsinkontinens läcker man i samband med hosta, nysningar, hopp, jogging, dans, lyft eller andra ansträngningar. Det kommer oftast bara en skvätt urin.
 Här kan man ha hjälp av bäckenbottenträning och viktnedgång men om man har uttalade besvär är det operation som gäller. Doktorn lägger då in ett band via slidan som lyfter upp urinröret. Detta är ett litet polikliniskt ingrepp med få komplikationer och mycket goda resultat.
 Den andra typen kallas trängningsinkontinens och då föregås läckaget oftast av att man känner trängningar eller kissnödighet men det kan också komma utan några varningssignaler alls. Här handlar det om att blåsan drar ihop sig utan att man kan kontrollera situationen, och mängden urin som läcker ut kan variera från droppar till stora mängder om blåsan varit full.
 Även vid denna sortens läckage rekommenderas i första hand bäckenbottenträning och blåsträning där man försöker återta kommandot över blåsan. Räcker inte detta är akupunktur en bra och biverkningsfri behandling. Man kan också pröva tabletter som får blåsan att slappna av.
 För att kunna föreslå rätt behandling måste man dock först göra en utredning så man vet vilken typ av läckage du har. På en del ställen är det husläkaren som ansvarar för utredning och behandling men på andra ställen är det gynekologer som håller i det. Ofta jobbar man i team som kan innehålla till exempel sjukgymnast, barnmorska eller uroterapeut.
 I första hand råder jag dig till att ta kontakt med din vårdcentral och ta reda på vem du bör beställa tid hos för att få hjälp.