Jag har länge haft svår värk i korsryggen och buken (så att jag mår illa). Värken kommer oftast en vecka innan mens och håller i sig ett litet tag efter mensens slut. En gång hade jag en sådan enorm smärta i korsryggen att jag bara skrek rakt ut, kunde inte röra mig och jag svimmade av smärtan. Då gick jag till en läkare, jag trodde att det berodde på mitt arbete som undersköterska, men hans förklaring var då kraftig mensvärk och jag fick en injektion och recept för tillfällig smärtlindring.
 Jag har en sambo och vårt sexliv har tidigare varit bra. Vi fick en son för lite mer än två år sedan men en tid därefter började sexlivet att krångla. Jag får så fruktansvärt ont när vi har sex. Vi måste alltid avbryta för att jag får sådana smärtor i underlivet och buken. Därför har vi nästan aldrig sex längre.
 Jag har varit på gynundersökning, men allt såg ut som det skulle. Men sedan läste jag en artikel om endometrios och jag tyckte att mina symtom stämde in, förutom att det stod att besvären skulle bli bättre när man har fått barn. I mitt fall verkar det vara motsatsen eftersom det blivit värre.
 Varför måste jag ha sådana smärtor två veckor i månaden? Hur undersöker man detta och vart vänder man sig? Det tar upp en stor del av mitt liv. Det togs också nyligen ett cell-prov som inte visade något.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Jag håller helt med dig om att detta skulle kunna vara endometrios. Eftersom smärtorna alltid kommer i samband med menstruationerna har de med största sannolikhet något med underlivet att göra.
 Endometrios är en vanlig kvinnlig sjukdom där livmoderslemhinna av okänd anledning har hamnat utanför livmodern, oftast på bukhinnan i lilla bäckenet.
 Vanliga symptom är svår mensvärk och samlagssmärtor. Det finns också en ökad risk för svårigheter att bli gravid. Diagnosen ställs med titthålsoperation.
 Om man tvekar inför att göra en operation kan man under en period pröva de behandlingar man brukar använda vid endometrios och se om man blir bättre.
 Den enklaste endometriosbehandlingen syftar helt enkelt till att undvika menstruationer och det kan man göra genom att ta kombinerade p-piller kontinuerligt med väldigt glesa uppehåll då man släpper fram blödningarna.
 Man kan också pröva gulkroppshormoner i hög dos, exempelvis p-spruta. Syftet är även här att undvika blödningar men dessutom sänker denna behandling dina östrogener och detta torkar ut endometriosen. Andra hormonbehandlingar brukar man spara tills man har säker diagnos.
 Hjälper p-piller eller p-spruta behöver du ju egentligen inte diagnos, bara du slipper smärtorna. Enda syftet med att behandla endometrios är symptomlindring eller för att kvinnan lättare ska bli gravid. Hittar man endometrios i förbifarten i samband med titthålsoperation av andra orsaker, till exempel vid sterilisering, ger man ingen behandling om kvinnan inte har några besvär.
 Med tanke på hur dina smärtor påverkar ditt liv tycker jag absolut du ska vända dig till en gynekolog och diskutera antingen titthålsoperation eller annars någon typ av behandling.