Jag undrar om det nya vaccinet mot livmoderhalscancer är tillförlitligt? Varför ska bara unga flickor vaccinera sig? Vart går man för att få det, är det till gynekologen eller ungdomsmottagningen?
Gynekolog Kristina Billberg svarar:
Humant papillomvirus (HPV) är ett virus som smittar genom sexuellt umgänge och som betraktas som den primära orsaken till en stor del av all livmoderhalscancer. Efter bröstcancer är livmoderhalscancer den vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall hos yngre kvinnor över hela världen. 450-500 kvinnor insjuknar årligen i denna form av tumör i Sverige.
HPV är en familj som innehåller cirka hundra olika virustyper. Vissa av dessa orsakar även könsvårtor, kondylom, hos såväl kvinnor som män.
Med ökande kunskap om skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar och med regelbunden gynekologisk cellprovstagning har risken för att insjukna i HPV-orsakad cancer kunnat minskas betydligt i Sverige.
Man räknar med att hälften av alla sexuellt aktiva kvinnor och män smittas med HPV. Av dessa kommer 1-3 procent av kvinnorna att insjukna i livmoderhalscancer. Resterande del av infektionerna läker ut spontant och kan ofta vara helt symtomfria. De flesta som smittas gör det som tonåringar eller unga vuxna och många vet aldrig om att de bär eller har burit på viruset.
Tiden mellan smittotillfälle och insjuknande i livmoderhalscancer är långt, i genomsnitt 20 år, och vanligen krävs utöver virusinfektionen även andra bidragande faktorer för att en cancer ska utvecklas. Genomsnittsåldern för insjuknande i livmoderhalscancer är 35-55 år.
Vaccinet är inte avsett för behandling av redan sjuka utan för att ge förebyggande skyddseffekt till dem som ännu inte blivit utsatta för HPV-smitta. Det är därför viktigt att vaccinera tonåringar innan sexualdebuten. Vaccinet beräknas utgöra ett gott skydd mot ca 70 procent av all livmoderhalscancer.
Det finns 2 registrerade vacciner mot HPV-virus, Gardasil och Cervarix. Gardasil ger skydd mot virus nr 6, 11, 16 och 18 medan Cervarix bara ger skydd mot virus nr 16 och 18. HPV-virus nr 16 och 18 är de två typer som anses stå för 70 procent av all livmoderhalscancer medan nr 6 och 11 står för 90 procent av alla kondylom.
Vaccinationen ingår i högkostnadsskyddet för flickor i åldern 13-17 år. Det innebär att man betalar maximalt 1 800 kronor för receptbelagda läkemedel för familjens samtliga barn under 18 års ålder under ett års tid. Har man flera flickor i åldern 13 till 17 är det således kostnadsmässigt lämpligt att vaccinera dem på samma gång.
För övriga som vill vaccinera sig kostar Gardasil 1 118 kronor och Cervarix 954 kronor per dos. Sedan tillkommer kostnad för läkarbesök och injektionerna.
Vaccinationen kan ges på gynmottagning, vårdcentral, vaccinationscentral och vissa ungdomsmottagningar. Den består av tre separata injektioner som ges inom loppet av ett halvår. De vanligast rapporterade biverkningarna är rodnad och svullnad runt själva insticksstället och lättare feber.
Socialstyrelsen har beslutat att HPV-vaccination ska erbjudas kostnadsfritt via skolans vaccinationsprogram till alla unga flickor födda 1999 och senare och man kommer att starta detta i januari 2010. För flickor födda före 1999 vilar det således på deras föräldrar att själva ta ställning och besluta om vaccination.
Skälet till att man bara rekommendera vaccinationen till unga flickor beror på att man måste vara vaccinerad innan man utsätts för viruset. Har man redan haft några sexuella kontakter är risken stor att man redan har infekterats med HPV-virus och då gör inte vaccinet någon nytta. Det är heller inte till någon skada men det är bortkastade pengar.
Vaccinet är mycket effektivt och man räknar med att man får ett hundraprocentigt skydd mot de typer man vaccinerat sig mot. Men vaccinet ger förstås inget skydd mot de resterande cirka 90 virustyperna och skyddar givetvis inte heller mot andra sexuellt överförbara sjukdomar.
Det är därför lika viktigt för vaccinerade som ovaccinerade att fortsätta skydda sig med kondom vid tillfälliga sexkontakter och för kvinnor att följa screeningverksamheten som innebär att man kallas för cellprovskontroll var tredje år från 23 års ålder.