Jag har haft endometrioscysta i ena äggstocken sedan jag var 18 år. På den tiden trodde gynekologen att det var något annat. När jag var 35 år konstaterades att jag hade endometrios. Diagnosen ställdes efter enbart en ultraljudsundersökning.
Nu är jag 44 år och har endometrios i båda äggstockarna. Den ena äggstocken är 9 cm och den andra 12 cm. Hur pass farligt är det att inte operera bort endometrios? Jag har inte ont av det och får ingen behandlig men har blivit rekommenderad operation. Jag vill helst inte operera mig innan jag fyllt 50 år. Min mens är regelbunden. Vad tycker du jag ska göra?
Gynekolog Kristina Billberg svarar:
Endometrios är en vanlig kvinnlig sjukdom som beror på att livmoderslemhinna sitter utanför själv livmodern, oftast på bukhinnan i lilla bäckenet eller på äggstockarna. Även om livmoderslemhinnan då sitter på fel ställe blöder det ifrån den i samband med menstruation.
Sitter endometriosen i äggstocken samlas blodet i en cysta. En cysta betyder helt enkelt bara ett vätskefyllt hålrum och kan finnas på många ställen i kroppen och utgå från olika organ.
En endometrioscysta på äggstocken är således fylld med blod och denna fylls på lite grand för varje menstruation man har. Blodet bryts efter hand ner och blir brunt, tjockt och trögflytande. Detta liknar flytande choklad varför man också kallar endometrioscystor för chokladcystor.
Endometrioscystor har ett speciellt utseende på ultraljud men helt säker diagnos får man dock bara vid en operation då man tar bort och skickar iväg cystan för mikroskopisk undersökning.
De flesta endometrioscystor opereras bort eftersom de vanligtvis ger problem med svåra smärtor men i ditt fall låter det som om du egentligen inte har några besvär.
Du undrar om det är farligt att låta bli att operera sig. Det finns en risk för att din cysta ska spricka eller snurra sig runt tillsammans med äggledaren vilket ger svåra smärtor och brukar föranleda akut operation. Annars är endometriosen i sig inte farlig. När man kommer till klimakteriet och slutar menstruera brukar endometriosen skrumpna ihop och försvinna.
Problemet är att kunna vara hundraprocentigt säker på att det bara är endometrioscystor du har och att det inte bakom din ultraljudsbild döljer sig en cysta med cellförändringar eller förstadier till cancer. I ett sådant fall är det väldigt viktigt att man opererar. Ibland kan man operera bort bara själva endometrioscystan och bevara äggstocken. Ofta finns det dock mikroskopiska härdar av endometrios kvar och man kan råka ut för att i framtiden få nya cystor och behöva opereras igen.
För att slippa opereras flera gånger kan man därför välja att ta bort hela eller båda äggstockarna på en gång. Detta görs förstås inte om man fortfarande har önskemål om att kunna bli gravid eller är för ung.
Ibland är hela äggstocken genomsatt av endometrios och då måste man ta bort hela äggstocken, i ditt fall kanske båda äggstockarna. Du skulle då hamna hormonmässigt i klimakteriet och kanske behöva börja med östrogenbehandling om du får klimakteriebesvär.
Har man så pass stora endometrioscystor som du har brukar man rekommendera operation men givetvis ska du gå igenom alla för- och nackdelar med din gynekolog innan du bestämmer dig för om du vill bli opererad eller inte.