Jag undrar om det finns hjälp för mina ögonryckningar? Det började för snart ett år sedan med ryckningar i höger öga när jag arbetade framför datorskärmen på mitt jobb. Nu känns det irriterande i båda ögonen.
Min man säger att jag ofta blinkar och gör grimaser och nu lägger jag märke till det själv. Jag har själv försökt hitta någon förklaring. Jag har fått bildskärmsglasögon utprovade hos optiker men det har ändå inte hjälpt mot detta. Då jag är ledig lugnar det ner sig. Jag undrar vad det kan vara och om det finns hjälp? Kommer det att bli värre?
Doktor Lennart Skoog svarar:
Jag misstänker att du kan ha drabbats av något som heter benign essentiell blefarospasm. “Benign” betyder att det är ett godartat tillstånd, “essentiell” att man egentligen inte vet varför man drabbas och “blefarospasm” betyder ofrivilliga ögonlocks- eller ögonbrynsryckningar eller grimaser i ansiktsmuskulaturen.
Det börjar oftast kring ögonen med små ofrivilliga ryckningar. Precis som din egen berättelse brukar det märkas mera då man utsätts för starkt ljus, till exempel framför en datorskärm, vid blåst eller stress. Då du är ledig från arbetet, berättar du, att det hela lugnar ner sig vilket också passar in med denna diagnos.
Efter en god natts sömn brukar besvären vara borta eller lindriga under flera timmar på morgonen. Ibland, men inte hos alla, kan ryckningar och grimaser drabba mer av ansiktsmuskulaturen. Det är inte ovanligt att man påverkas psykiskt inför vissa sociala situationer och denna stress kan ytterligare förvärra blinkningarna.
Mitt råd till dig är att be om en remiss till neurologläkare som är specialist på nervsystemet. Denna specialist kan säkerställa att diagnosen jag misstänker är riktig.
Det finns idag bra behandlingsmöjlighet genom att spruta ämnet botulinumtoxin (Botox) under huden där ryckningarna är mest besvärande. Mer än 9 av 10 behandlade personer upplever stor förbättring. Effekten kvarstår i ungefär tre månader, sedan måste behandlingen upprepas.
Tidigare har man försökt använda muskelavslappnande läkemedel med viss framgång, men det ska helst undvikas då de är starkt vanebildande. Det finns rapporter om att man kan förbättra symptomen för dem som har mycket svåra besvär genom att ta bort delar av de muskler som är engagerade i ansiktsmimiken.
Tänk på att du också kan göra en hel del själv för att minska besvären. Särskilt viktigt är det att undvika starka ljuskällor som solljus, till exempel genom att använda solglasögon eller keps, eller långvarigt bildskärmsarbete. Ta ofta paus i arbetet eller försök att få till stånd arbetsrotation till bildskärmsfritt arbete. Tänk också på att undvika blåst mot ansiktet och att avslappningsövningar brukar minska besvären (till exempel genom att lyssna ostört på en avslappnings-CD från Apoteket). En del tycker att besvären minskar då man aktiverar andra ansiktsmuskler genom att tugga tuggummi, sjunga, nynna för sig själv eller att hämma blinkningar genom att vända blicken nedåt.