Hur bör man skydda sig omkring de 50?

 Jag är 48 år och min mens har börjat avta. Den kommer ungefär var tredje månad. Behöver jag skydda mig? Jag har två vuxna barn...

 Jag är 48 år och min mens har börjat avta. Den kommer ungefär var tredje månad. Behöver jag skydda mig? Jag har två vuxna barn och är även mormor. Lusten finns men jag är orolig för att bli med barn.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Visst finns det risk för att du kan bli gravid! Fertiliteten minskar successivt från omkring 35 till 40 år då ägglossningarna börjar glesas ut. Även om man menstruerar regelbundet har man inte ägglossning varje månad.

 

 När man sedan kommer i 50-årsåldern brukar ägglossningarna upphöra helt och det blir också oftast glest mellan menstruationerna. Men även om risken är liten kan man bli gravid ända fram tills menstruationerna upphör helt.

 

 Om man skulle råka bli gravid vid din ålder är risken för missfall mycket stor. Men det finns också kvinnor runt 50 som både blivit gravida och sedan fött friska barn.

 

 Man brukar säga att när menstruationerna upphört helt sedan ett år tillbaka och kvinnan är mer än 50 år, så finns det inte längre någon risk för graviditet. Fram till dess är det klokt att skydda sig.

 

 Kondom är något som brukar fungera bra i den här situationen. Oftast handlar det om par som känner varandra väl sedan lång tid tillbaka och kanske inte “glömmer” lika ofta som unga. Om inte detta är ett attraktivt alternativ finns det flera andra preventivmetoder som är lämpliga för kvinnor runt 50.

 

 De vanligaste är kopparspiral, hormonspiral eller minipiller. Kopparspiralen påverkar inte menstruationernas frekvens eftersom den inte innehåller några hormoner. En fördel med detta är att man vet precis när man kommit i klimakteriet. När blödningarna uteblivit mer än ett år kan man dra ut spiralen. En annan fördel är att det är ett bra alternativ för kvinnor som inte vill eller får använda sig av några hormoner överhuvudtaget. Nackdelen är att en del kvinnor får oacceptabelt rikliga blödningar av kopparspiral.

 

 Väljer man i stället hormonspiral brukar blödningarna minska avsevärt och ibland försvinna helt. Detta brukar de flesta kvinnor uppleva som positivt. Det negativa är att man inte riktigt vet när man kommer i klimakteriet.

 

 Men om man börjar få symptom som vallningar och svettningar kan man dra slutsatsen att östrogenproduktionen börjar sjunka och det går då bra att behandla med östrogen för de kvinnor som så önskar. Hormonspiralen kan man låta sitta kvar.

 

 Fem år efter insättningen avtar hormoneffekten varför man måste byta spiral om man är yngre. Är man några år över 50, räcker det att själva spiralen sitter kvar i livmodern för att man ska ha tillräcklig preventiv effekt mot graviditeter.

 

 Om man föredrar tabletter är minipiller ett bra alternativ. De innehåller liksom hormonspiralen bara gulkroppshormon men är ändå lika säkra som vanliga kombinerade p-piller.

 

 Eftersom du skriver att du är orolig tycker jag absolut du ska vända dig till din barnmorska på mödravårdscentralen och diskutera preventivmedel. På de flesta ställen i landet skriver barnmorskorna ut preventivmedel för kvinnor fram tills de fyllt 50 år.

Scroll to Top