Jag undrar om det finns något samband mellan sterilisering och minskad risk för äggstockscancer? Stämmer detta eller är det kanske inte ordentligt undersökt?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Man förändrar i stort sett inte sin risk för äggstockscancer genom att göra en sterilisering.

 

 Kvinnlig sterilisering görs vanligtvis genom en titthålsoperation där man går in med ett rör genom ett centimeterlångt snitt i navelns nederkant. Genom detta lilla rör för man in en tång som man greppar om äggledaren med och bränner en cirka 3 cm lång bit av vardera äggledaren. Detta gör att äggledaren löder samman och blockerar passagen av ägg från äggstocken till livmodern. Man förhindrar således att ägg och spermie kan mötas!

 

 Efter ingreppet fungerar äggstockarna och livmodern precis som förut med fortsatt produktion av ägg och könshormoner och därför också menstruationsblödningar. Man skulle kunna säga att kvinnan egentligen inte märker att hon gjort ingreppet.

 

 Om man bortser från den lilla risken med själva operationen finns det inga långtidsbiverkningar med sterilisering. Enstaka kvinnor upplever ökade smärtor efter ingreppet men detta handlar oftast om att man haft en preventivmetod före steriliseringen som lindrat mensvärk, till exempel vanliga kombinerade p-piller. Efter steriliseringen slutar man med p-pillerna och får tillbaka sina egna menstruationer och ibland också mer mensvärk.

 

 Någon enstaka gång kan man få kvar en lite stump av äggledaren invid livmodern som fylls med blod vid varje menstruation och som ger betydande smärtor. Detta är ovanligt och kan lätt åtgärdas vid en ny titthålsoperation. Självklart försöker man alltid undvika detta genom att bränna så nära livmodern som det går.

 

 Eftersom man inte ändrar äggstockens funktion så finns det ju heller inget skäl att tro att man skulle ändra risken för äggstockscancer. Trots detta finns det en del studier som visar att man har en aningen minskad risk för äggstockscancer och en ökad överlevnad efter att ha insjuknat i äggstockscancer om man är tidigare steriliserad.

 

 Eftersom det handlar om en så liten skillnad i risk och man inte har någon förklaringsmodell till hur detta skulle kunna hänga samman är man mer benägen att tro att det handlar om faktorer som har att göra med vilken grupp av kvinnor som väljer att sterilisera sig, det vill säga att det rör sig om fertila kvinnor som fött flera barn och att den gruppen av kvinnor i sig har en lite mindre risk för äggstockscancer.

 

 Sammantaget kan man säga, att man sannolikt inte förändrar sin risk för äggstockscancer genom att sterilisera sig men man kan också vända på det och säga att om man ändå tänker sterilisera sig behöver man definitivt inte oroa sig för att detta skulle innebära en riskökning vad avser äggstockscancer.

 

 Beslutet att göra en sterilisering bör dock tas av andra skäl än önskan att förändra sin cancerrisk!