Kan jag ta cellprov på mig själv?

Jag är en 41-årig kvinna med två flickor på 17 och 19 år. Jag undrar om man kan man ta cellprov på sig själv hemma?...

Jag är en 41-årig kvinna med två flickor på 17 och 19 år. Jag undrar om man kan man ta cellprov på sig själv hemma? Jag har inte varit hos gynekologen på 16 år! Kan jämföras med tandvårdsrädsla. Har även kondylom sedan dess (de fick inte bort allt tydligen) men det är inget som stör mig.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Att själv ta cellprov från livmoderhalsen är knappast möjligt. Det är för övrigt långt ifrån alla doktorer, sjuksköterskor och barnmorskor som gör den typen av tester. Det går inte att själv komma åt att känna eller inspektera så högt upp i slidan som krävs för tillfredsställande provtagning. Den som utför cellprovstagning måste vara väl utbildad i gällande godkända provtagningsmetoder. Inte sällan kan det vid cellprovstagning bli aktuellt med fler kompletterande undersökningar och andra vävnadsprover.
 Det är verkligen bekymmersamt att du är så rädd! Inte minst är det viktigt att få kontrollerat dina kondylom. Du behöver bli gynundersökt och få cellprov taget! Men viktigast av allt är att du inte för framtiden skrämmer upp dina båda döttrar!
 Du är långt ifrån ensam i din rädsla. Det finns hjälp att få. Berätta för din gynekolog att du är så rädd för undersökningsmomentet och att du inte varit på kontroll på många år. Allra bäst är om du redan i samband med att du bokar tid för undersökning berättar om din rädsla. På så vis kan det vara möjligt att få lite extra tid avsatt för att prata igenom det hela vid läkarbesöket. Då kan ni även vid behov följa upp med ytterligare samtalskontakt framöver.

Scroll to Top