Preparaten kan administreras på flera olika sätt. Vanligast är i tablettform och en gång per dygn med olika lång “glömske-marginal” för olika preparat. Minst marginal med bibehållen acceptabelt god preventiveffekt har gulkroppshormon i tablettform, s.k. mini-piller.
Gulkroppshormon kan också administreras i injektionsform, p-sprutan Depo-Provera, med en spruta vanligen i skinkan eller låret var tolfte vecka. Med denna dosering erhålls ett säkert skydd för tre månader i taget, d v s samma effekt som p-piller i tablettform av kombinationstyp. För att få en säker effekt redan från den första injektionsdagen måste den första sprutan ges någon av de tre första menscykeldagarna. Injektion senare i cykeln innebär att den preventiva effekten inte kan garanteras under de första veckorna.
Den preventiva, säkra effekten av Depo-Provera beräknas till tre månader. Önskas fortfarande ingen graviditet måste någon typ av preventivmedel börja användas direkt, alltså före menstruationerna kommit igång och utan att invänta dem. Ägglossningarna kommer ofta först något senare, vanligen efter 6 till 8 månader. Det är alltså först då som de flesta kvinnor har återfått en normal ägglossningsfunktion.
Något samband med hur länge behandlingen med Depo-Provera pågått har ingen betydelse. Inte heller hur många injektioner som du hunnit med. Tvärtom är det oftast så att mensliknande blödningar eller blodblandade flytningar är vanliga under de första behandlingsmånaderna. Avtagande blödningstrassel ser man först under de fortsatta Depo-Provera injektionerna.
Efter Depo-Provera kan det dröja innan ägglossningarna återkommer. Det dröja så länge som 18 månader innan en tidigare helt normal ägglossningsfunktion kommit tillbaka. För din del kan det betyda att du kan behöva vänta så länge år innan du återfår dina normala ägglossningar och kan bli gravid. Å andra sidan kan någon graviditetsförebyggande säkerhet inte räknas med utöver de ovan nämnda tre månaderna.