Varför har jag inte fått min mens?

För 13 månader sedan föddes min dotter. Jag har ammat henne i tolv månader. Nu undrar jag varför jag inte har fått tillbaka min mens....

För 13 månader sedan föddes min dotter. Jag har ammat henne i tolv månader. Nu undrar jag varför jag inte har fått tillbaka min mens. Kan det bero på amningen?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Först och främst, vet du alldeles säkert att du inte är gravid igen? Det är faktiskt den allra vanligaste anledningen till de problem du som beskriver. Amning är i sig inte något preventivmedel, vilket tycks vara en vanlig missuppfattning. Det finns naturligtvis fler anledningar till att det tar lite tid innan mensen kommer tillbaka efter förlossning och amning, men tolv månader som du beskriver att det dröjt för dig är inte någon onormalt lång tid. Men det är mycket vanligare än man kan tro att det faktiskt rör sig om en ny graviditet.

Jag tycker att du ska kontakta mödravårdscentralen som kan undersöka dig, hjälpa dig med graviditetstest och preventivmedelsrådgivning. Det går inte att använda riktigt vilket sorts preventivmedel som helst under pågående amning. Så kan t ex en del av de hormoner som ingår i så kallade kombinerade p-piller gå över i modersmjölken. Direkt ”farligt” är det inte, men det är ingenting som man rekommenderar under pågående amning. Minipiller går bra, spiral, p-spruta och p-stav likaså. Dessa innehåller alla samma sorts hormon som minipiller gör. Även kopparspiral kan användas. Eftersom olika preparat passar olika individer olika bra är det bästa naturligtvis att diskutera preventivmedelsval med gynekolog eller barnmorska.

Alla som önskar ska kunna få en efterkontroll på mödravården efter en förlossning. Det är positivt ur många synpunkter, inte minst för att få veta att allt är okej och för att få svar på frågor man kan ha som rör den tidigare graviditeten och förlossningen. Fram till förlossningen är allt centrerat kring den blivande mamman men efteråt övergår ofta all uppmärksamhet till att kretsa runt barnet. Många gånger kan mamman känna sig lite mindre viktig och lite bortglömd och gå och bära på en massa frågor och funderingar som bl a mödravården kan hjälpa till att besvara.

Scroll to Top