Vilka risker finns med en missbildad livmoder?

När jag födde min dotter med kejsarsnitt 2004 fick jag följande utlåtande; “Placenta ligger i bakväggen. Uterus anomali finnes. Uterus är mycket tunn i fundus...

När jag födde min dotter med kejsarsnitt 2004 fick jag följande utlåtande; “Placenta ligger i bakväggen. Uterus anomali finnes. Uterus är mycket tunn i fundus och har rudimentärt horn på höger sida, ingen kanalisering i det samma kunde ses peroperativt.”

Jag fick då bara veta att det var någon form av medfödd “missbildning” i livmodern, men fick aldrig veta vad detta innebär i alla aspekter, däribland hur det påverkar mig och barnet om jag blir gravid igen? Vad finns det för risker? Jag undrar ganska mycket om det här och har tagit i kontakt med läkaren som utförde mitt sectio men jag får vänta ca sex månader till innan jag får ett möte. Kan du hjälpa mig? Kan tillägga att jag skulle fylla 20 år när min dotter föddes.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Jag tycker mig av ditt brev förstå att du funderar på en ny graviditet. Det var klokt av dig att försöka få så mycket klarhet som möjligt i vad utlåtandet från förra gången betyder innan en ny graviditet och vad detta i så fall skulle ha för konsekvenser.

Däremot tycker jag att det är ytterst beklagligt att du själv måste ta reda på innebörden av utlåtandet och behöva ta eget initiativ till läkarkontakt. Jag tycker att du redan i direkt samband med ditt kejsarsnitt skulle ha blivit noggrant informerad och det på ett begripligt sätt, eftersom det är viktigt och kan behöva åtgärdas innan du blir gravid igen.

Skulle det vara så att du redan är gravid är det viktigt att du med en gång tar kontakt med en läkare som är specialiserad på förlossningar. En sådan kontakt kan förmedlas via kvinnokliniken där du bor eller där du blev opererad.

Anomali betyder att något avviker från det normala. Uterus är latin för livmoder. Hos dig betyder uterus anomali att livmodern har en annorlunda form och utseende än vad som är normalt. Liksom flera andra av kroppens organ bildas under vår egen fosterutveckling livmodern av två lika “livmoderhalvor” som växer samman till sin slutgiltiga normala form. En anomali kan uppkomma om den sammanväxningen är ofullständig. I sådana fall kan den slutgiltiga formen bli mer eller mindre avvikande.

När du träffar din gynekolog kan du be att han eller hon ritar på ett papper och visar för dig hur just din avvikelse ser ut. Man kan se detta vid en form av röntgen eller vid en titthålsoperation, men i ditt fall har man fått ännu bättre information i samband med kejsarsnittet. Ett rudimentärt horn betyder förenklat att det inte finns någon passage från ena äggstocken till livmodern (ingen kanalisering) och att just det området är tillbakabildat och avvikande i formen. Fundus är själva taket på livmodern och att den kallats för tunn betyder att din livmodervägg är försvagad inom just det området. Det är den informationen som är viktig att ha i beaktande vid en graviditet.

För att din livmoder ska var så väl rustad som möjligt att klara den ökade belastning som en graviditet innebär, kan det behövas en operation för att förstärka livmoderväggen. Det är sedan viktigt med noggrann och tät uppföljning, speciellt mot slutet under en ny graviditet, och ibland kan det bli aktuellt med ett planerat kejsarsnitt lite före fullgången tid.

Scroll to Top