• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan cystorna minska chansen till graviditet?

  Jag är 41 år och fick efter ett ultraljud veta att jag har två enkla benigna cystor. Den största är 26 mm i diameter och finns i höger ovarium. Det finns en mindre cysta i vänster ovarium. Jag vet inte vad det betyder. Kan det vara farligt?
  Jag funderar på att bli mamma igen. Jag har två barn, de är 18 och 8 år gamla. Jag är orolig för att detta med cystorna kanske kan påverka mina möjligheter att bli gravid.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Varje månad bildas runt det mogna ägget i äggstocken en liten blåsa som normalt brister i samband med ägglossningen. Förenklat kan det ibland bildas en liten cysta som fortsätter att växa om blåsväggen inte brustit på vanligt vis.
  En äggstock, eller ovarium som det också heter, kan innehålla en eller flera cystor. Det finns olika sorters cystor som indelas i olika grupper beroende bl a på storlek, innehåll och lokalisation. Ordet benign betyder godartad eller "snäll" förändring, medan malign betyder mer elakartad. En cysta kan bestå av ett eller flera "rum" och innehållet kan bestå av såväl klar som mer slemtillblandad vätska eller blod. Storleken på en äggstockscysta kan variera från att vara centimeterstor upp till att, i enstaka ovanliga fall, bli mycket stor och väga flera kilo.

  Ovarialcystor är ett vanligt fynd vid gynekologisk hälsokontroll där gynekologen dels under den manuella undersökningen och dels vid vaginal ultraljudsundersökning kan upptäcka en cystbildning i en eller båda äggstockarna. En mindre, enkel, enrummig, slät cysta med klart innehåll och jämna väggar bedöms som godartad. Ofta räcker gyn- och ultraljudsundersökningarna för att avgöra vilken typ av cysta det rör sig om, men finns det tveksamheter om det kan man gå vidare i diagnostiken med bl a titthålskirurgi, så kallad laparaskopi.

  Vanligast hos kvinnor i fertil ålder är så kallade follikelcystor som är godartade till sin natur. En eller flera follikelcystor kan finnas samtidigt i samma äggstock och cystorna spricker eller tillbakabildas i regel spontant inom några veckor. Vissa ovanligare former av äggstockscystor kan däremot komma att behöva opereras bort med titthåls- eller öppen kirurgi. En särskild form av ovarialcysta är en så kallad chokladcysta. Namnet kommer av färgen på innehållet och orsakas av en åkomma som heter endometrios. Vid endometrios kan det finnas förändringar även i anslutning till äggledarna med påverkan på passagen av ägg och spermier. Med anledning av framför allt detta kan möjligheterna till graviditet vara påverkade vid endometriosorsakade ovarialcystor.

  Generellt kan man säga att enstaka, små, godartade cystor knappast påverkar möjligheten att bli gravid. Detta är en sanning med viss modifikation. Var i äggstocken en cysta sitter, hur stor den är och vad den innehåller har viss betydelse och därför finns det individuella variationer. Om du inte blir gravid kan det vara lämpligt att ta kontakt med din gynekolog, men av ditt brev att döma finns, utöver din ålder, knappast någonting som gör att just du har försämrade möjligheter till graviditet.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!