Om Helen Wiwen-Nilsson
Namn: Helen Wiwen-Nilsson. Yrke: Advokat med brottmål och familjerätt som specialitet och med eget advokatkontor i Malmö. Bor: I villa i Lund. Ålder: Fyller 60 i år. Familj: Tore, äkta make sedan 1970, sönerna Martin, Jonas och Peter. Känd för Hemmets Journals läsare: Svarar sedan 1999 på frågor som rör familjerätt, arv och testamente. |

– Min man är hans son, så Wiwen var alltså min svärfar, säger Helen. Han var en färgstark, generös och tolerant människa. Jag bär alltid hans smycken!
– Han var också mycket angelägen om att människor inte bara skulle köpa hans smycken utan också använda dem, även till vardags.
Själv är Helen läkardotter – både mamma och pappa hade det yrket – men var som ung osäker på vilken som skulle bli hennes bana. Det blev universitetsstudier i språk, drama, teater och film innan hon fastnade för juridiken.
Tycker om film
– På sitt sätt en slump, för jag kom hem mitt i en termin efter en utlandsvistelse och den juridiska grundkursen var en av de få kurser jag kunde hoppa på sådär mitt i terminen, säger Helen.
– Och det är klart, juridiken fanns redan i min värld. Morfar var advokat och det är också Tore, min man.
– Jag har aldrig ångrat mig och de andra studierna har jag också haft glädje av. Inte minst är jag mycket road av film och skönlitteratur.
Innan hon började sin verksamhet som advokat arbetade Helen som hovrättsfiskal, bankjurist och bankdirektör i SE-banken.
Tre söner
Det finns mycket av elegant karriärkvinna i Helen Wiwen-Nilssons framtoning, men hon är också mor till tre söner: Martin, Jonas och Peter.
De två äldsta födde hon under tiden som juridikstuderande, den yngste medan hon gjorde sin tingsmeritering.
– Alla tre är numera utflugna sedan länge och tänk, inte en enda av dem har valt juridiken som yrke, tillägger hon leende. En blev ekonom och två ingenjörer. Martin, som är äldst, är verksam inom finansvärlden i London, Jonas är vd och ansvarig utgivare för nättidningen realtid.se och vår yngste son Peter är teknisk fysiker och arbetar på ett konsultföretag i Stockholm.
Själv har Helen sitt advokatkontor i Flensburgska magasinet, ett 160 år gammalt före detta spannmålsmagasin som ligger i hjärtat av Malmö. Maken Tore arbetar på en advokatfirma i samma kvarter och bara ett stenkast bort ligger lämpligt nog Malmö tingsrätt.
Här återfinner man Helen Wiwen-Nilsson åtminstone en, ofta flera, dagar i veckan.
– Jag arbetar med både familjerätt och brottmål och tycker båda områdena är lika intressanta och angelägna och dessutom kompletterar varandra väl.
Den som tror att advokatkontor och rättssalar är en förnäm och avgränsad värld avfärdar hon bestämt.
– Nej, det stämmer inte alls! I mitt yrke har jag hela tiden kontakt med människor ur alla samhällsklasser och det är något jag verkligen gillar med mitt arbete.
– Det gäller också min spalt i Hemmets Journal. Vanliga människor, både män och kvinnor i olika åldrar och det är alltid lika intressant att ta del av breven.
Vad engagerar människor mest?
– Ekonomiska frågor, utan tvekan! Idag består ju många familjer av “mina” barn, “dina” barn och “våra” barn.
– Även om det ofta fungerar bra är det tydligt att när det gäller exempelvis vem som ska ärva, då värnar man om de egna barnen.
– Att gå till en advokat eller en jurist på bank med frågor som rör ekonomin vid en eventuell skilsmässa eller ett dödsfall borde vara lika självklart som det är att gå till tandläkaren eller frissan.
– Men så är det nog inte riktigt och det är synd, för även om man inte gärna vill tänka på död eller eventuell skilsmässa, har de flesta önskemål om hur fördelningen av tillgångarna ska se ut.
– Vid en rådgivning kan man dels få hjälp med att få utrett vad som händer eller kan hända och besked om man kan upprätta någon skriftlig handling som påverkar händelseförloppet. Ofta kan man det. Vid skilsmässan eller dödsfallet är det för sent.
– Roligt är det kanske inte att gå till advokaten i sådana ärenden, men sen kan man å andra sidan känna sig betydligt lugnare inför framtiden!