Jag är 24 år och min fråga till dig är om jag fått framfall? Jag fick min dotter för sex veckor sedan och när jag tittar mig i spegeln i underlivet, så ser jag något som inte varit där tidigare. En del kan jag trycka in och en del sitter fast. Den fasta delen sitter framtill. Jag behövde inte sys efter förlossningen men hade väldigt ont. Det var en tryckande smärta som varade i en månad. Nu tycker jag att jag blir kissnödig väldigt ofta. Tacksam för svar!
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det hörs på din beskrivning som om det är ett litet framfall du råkat ut för. Det här är mycket vanligt efter en förlossning. Många gånger börjar det redan i slutet av graviditeten. Men det är lite lättare att själv kunna se det efter att den runda magen försvunnit.
 
Ett framfall är en försvagning av bäckenbotten som ibland kan uppkomma på grund av den ökade belastningen vid en graviditet. Typiskt är din beskrivning av en slidväggsutbuktning som åtminstone delvis går att trycka in. Det är mycket vanligt att framfallet bara buktar fram i sittande eller stående. Man kan också få det att bukta i liggande läge om man krystar eller på annat sätt anstränger sig.
 
Smärtor och/eller bristningar i samband med förlossningen har ingen större betydelse för uppkomsten av framfall. Däremot kan den kvarstående tryck- eller spänningskänsla efteråt som du beskriver vara symtom på ett sådant. Att du ofta blir kissnödig är också ett vanligt besvär i samband med framfall.
 
De allra flesta graviditets- och förlossningsorsakade framfallen kan man få att gå tillbaka. Det kan ibland krävas en hel del “jobb” framför allt med bäckenbottenträning. Det är många som inte riktigt vet hur en sådan träning egentligen går till och hur man gör för att det ska bli som mest effektivt.
 
Jag tycker därför att du ska ta kontakt med din mödravårdscentral och be om ett återbesök för bedömning och för hjälp med remiss till en uroterapeut. Till de flesta mödravårdscentraler hör numera en särskilt utbildad barnmorska, distriktssköterska eller sjukgymnast med speciell utbildning för bäckenbottenträning. En sådan uroterapeut kan bland annat hjälpa till med besvär som framfall, inkontinens eller andra urinvägs- och tarmtömningsbesvär. Med rätt sorts träning är chanserna goda att muskulaturen och övriga vävnader i bäckenbotten kan återställas. Om det trots ett halvårs upp till ett års träning inte lyckats finns möjlighet till operation. Bedömning av detta görs av gynekolog.