Min dotter har PCO. Hon och hennes kille vill gärna ha barn. Min dotter är 20 år och nog vore det väl bäst att hon fick hjälp så snabbt som möjligt och inte vänta.
 
Min dotter fick sin mens när hon var 15 år men bara en enda gång. Nu senast fick hon blödningar men det var inte någon normal mensblödning. Blödningen varade i tre dagar. Efter ytterligare tre dagar fick hon nya blödningar och med svåra smärtor. Hon har mått väldigt illa.
 
Kommer hon någonsin att kunna bli gravid?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

PCO eller PCOS, som är en förkortning av Polycystiskt ovarialsyndrom, är en mycket vanlig hormonell rubbning hos kvinnor i fertil ålder. Tidigare kallades tillståndet Stein-Leventhals syndrom efter de båda läkare, Stein och Leventhal, som beskrev det redan i mitten av 1930-talet.
 
PCO är en ärftlig hormonstörning. Man beräknar att 5-10 procent av alla kvinnor bär på det här anlaget från födelsen. Symptombilden är komplex och symptomen kan variera såväl beträffande vilket eller vilka besvär som dominerar som med besvärens intensitet. Det finns också många kvinnor som har en diagnostiserad PCO men i en så lindrig form att de knappast märkt av några problem alls. Diagnosen kan ha ställts exempelvis i samband med en hormon- eller ultraljudsundersökning som gjorts av någon annan anledning. Olika symptom på PCO tycks kunna debutera när som helst i livet. Vilka gener som är inblandade och den exakta arvsgången är ännu inte klart definierad. Hållpunkter finns dock för att PCO är autosomalt, dominant ärftligt. Det innebär bl.a. att den kan ärvas från såväl far som mor.
 
Typiskt för PCO är att det finns en ökad produktion av manligt könshormon (som normalt även kvinnor har) kombinerat med försämrad eller utebliven ägglossning. Äggstockarna blir förstorade med många små, omogna äggblåsor som ligger perifert i äggstockarna. Det ger på ultraljud utseendet av ett pärlhalsband, vilket brukar räknas som ett typiskt tecken på PCO, även om någon gång liknande kan förekomma också av andra anledningar. De höga nivåerna av manligt könshormon för med sig en störd mens-cykel, ofta med sen mens-debut och långa uppehåll mellan menstruationerna. Utebliven ägglossning medför att ingen gulkropp bildas och således inte heller gulkroppshormon.
 
Den försämrade ägglossningen innebär att det är svårt att bli gravid. PCO är också den vanligaste anledningen till barnlöshet hos kvinnor. Av och till kan dock spontana ägglossningar förekomma. Resultatet av det kan bli en graviditet som utvecklas helt normalt, sålunda utan att någon föregående behandling behöver bli aktuell.
 
För de kvinnor med PCO som vill bli gravida men inte spontant lyckas finns olika behandlingsmöjligheter. Det finns medicinska vägar med hormonbehandling som avser att stimulera ägglossningarna. Cirka 50 procent av kvinnorna räknar man med kan bli gravida med denna metod. Särskilt positivt är det om kvinnan, som din dotter, är yngre och om BMI (body mass index) ligger under 25, vilket betyder att hon inte är alltför överviktig. I de fall hormonstimulering inte fungerat finns kirurgiska alternativ. Detta kan utföras både via laparoskop (d.v.s. genom en så kallad “titthålsoperation”) och med lite större bukkirurgi. Patienterna kan sedan åtminstone under en period efter operationen få spontana ägglossningar. Vilket ju också innebär möjlighet till graviditet.
 
Andra, nya behandlingsalternativ finns också, som troligen ganska snart kommer att bli tillgängliga även i Europa och i Sverige. Det finns en medicinsk produkt, en insulineffektförstärkare som kallas Metformin, vilken visat sig ha en mycket positiv effekt vid behandling av kvinnor som varit barnlösa på grund av PCO. Preparatet används redan i USA och Latinamerika men har ännu inte hunnit bli godkänt här hos oss med den indikationen.
 
Det finns alltså redan nu möjligheter till behandling. Och flera metoder kan hinna tillkomma inom närmaste 10-20 åren – för så lång tid kan din dotter faktiskt ha på sig. Helt omöjligt är det inte att hon till och med skulle kunna få ett antal spontana ägglossningar.
 
Både handläggning och behandling av kvinnor med PCO och infertilitet är mycket individuell. Dessutom är hon ännu inte mer än 20 år. Nu kommer det sannolikt att i första hand bli aktuellt med ställningstagande till cyklisk behandling med gulkroppshormon, om hon inte har några ägglossningar (vilket hennes uteblivna menstruationer tyder på).
 
Har hon inte redan en gynekologkontakt ska hon höra av sig till en kvinnoklinik och någon där som har hand om den här typen av problem. Helst bör hon inte vänta alltför länge, innan hon tar en första kontakt med gynekologen.