Varför har jag blodig avföring?

Lite då och då märker jag att det är blod på toalettpappret. Blodet är rött och det verkar inte vara blandat med avföringen. Ibland är...

Lite då och då märker jag att det är blod på toalettpappret. Blodet är rött och det verkar inte vara blandat med avföringen. Ibland är jag lite öm därnere efteråt. Det är inte alltid det är blod på pappret. Jag tror att det är mest när jag är lite hårdare i magen. Vad kan det här bero på?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Rött blod från tarmen ska man ta på allvar. Det är ett varningstecken som signalerar att något är fel och behöver kontrolleras av en doktor. Därför är det bra att du skriver och frågar. Handen på hjärtat: Vi drar oss väl alla lite till mans för att söka läkarhjälp för en åkomma i stjärten eller i slutet av tarmen. Men för doktorn är det här inget märkvärdigt och full läkarsekretess råder. Så egentligen behöver vi inte känna oss generade.
 
Vad är det då som blöder? Ja, det går ju inte säkert att säga förrän du är undersökt. Blodet måste komma från ett blodkärl i ett sår. Om blodet kommer från den ömtåliga huden just vid ändtarmsöppningen så blir bara toalettpappret rött när man torkar sig. Men om såret sitter lite längre in så hamnar blodet nere i toalettstolens vatten som färgas rött. Ifall det brustna kärlet är beläget ännu högre upp i tarmen så blandar sig blodet med avföringen och blir svårare att upptäcka.
 
Som du beskriver det så sitter det blödande såret nära ändtarmsöppningen. Vanligast är då sprickor och hemorrojder. Sprickor i slemhinnan eller fissurer, som doktorn säger, brukar göra ordentligt ont med krampsmärtor så att man grinar illa. De uppstår när avföringen är extra hård och spänner ut ändtarmsmuskeln maximalt. Boten är att äta mjukgörande mat så att tarminnehållet blir lösare. Grovt bröd, grönsaker, mycket frukt, linfrö eller mjukgörande laxermedel hjälper. I det akuta läget får man hjälp av bedövningssalva och stolpiller.
 
Hemorrojder är åderbråck precis under slemhinnan. De bildas när blodet har svårt att rinna tillbaka från tarmen upp mot levern och hjärtat. Hemorrojderna kan bli stora som en ärta eller böna. Ibland blir de klämda och brister eller fylls med blodproppar, blir inflammerade och gör ont. Hemorrojder kan blöda kraftigt och sitter såväl vid tarmöppningen som längre in. De är inte farliga men ibland nog så besvärliga. Då kan de opereras, avsnöras med gummiband eller sprutas så att de ärrar samman och skrumpnar bort.
 
Andra gånger kan det vara en tarmficka (divertikel) eller ett vidgat blodkärl (angiodysplasi) som blöder. Men då sitter blödningen högre upp i tarmen och inte nere vid slutmuskeln.
 
Polyper och tumörer kan också blöda. Om bara den sjuke söker i tid så går de att bota med en mindre operation. Vi är ju alla rädda för cancer som kan sprida sig. Just därför ska vi vara tidigt ute och inte tveka att söka hjälp. Alla tumörer, även de som så småningom blir elakartade, växer först långsamt under flera år och är då små och lättbehandlade. Vi är nog alla överens om att det är bättre att söka doktorn tre gånger för mycket än en gång för lite när det gäller sådana åkommor.
 
Du klagar inte heller över blodig diarré. Därför är det knappast troligt att du har en åkomma som kallas ulcerös kolit. Den sjukdomen brukar ge en känsla av att ständigt vara bajs-nödig och leda till täta lösa avföringar blandade med slem, blod och lite var.
 
Doktorn brukar undersöka tarmen nerifrån med en tarmkikare. Då kan hon/han samtidigt ta vävnadsprov om så skulle behövas. Kontraströntgen görs också ibland. Även om doktorn hittar en spricka eller hemorrojd bör tarmen högre upp kontrolleras eftersom man inte sällan kan råka ut för flera olika åkommor samtidigt.
 
Mitt råd blir alltså till alla som upptäcker rött blod från tarmen: Tveka inte. Sök läkare för att få tarmen undersökt.

Scroll to Top