Jag är en 69-årig kvinna som i 20 år ätit östrogen (Premelle). Har i omgångar försökt att sluta äta tabletterna, men mått så dåligt att jag har fått börja ta dem igen. Har nu försökt trappa ner med en halv tablett dagligen i tre månader och en halv var tredje dag i en månad men svettningar och vallningar är svaret. Blir jag någonsin fri från dessa besvär? Enligt läkaren skulle man inte skjuta upp besvären med att äta östrogen men hur är det egentligen? Har de senaste fem åren ätit en halv tablett dagligen.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Tre av fyra kvinnor har klimakteriesymtom under en varierande tid. De allra flesta är besvärsfria efter 5-10 år. Efter tio år har ca 90 procent av alla kvinnor blivit av med värmevallningar, svettningar, sömnbesvär och humörsvängningar, men en del kvinnor blir aldrig helt av med problemen. Lokala besvär från underlivet såsom sveda och torrhet i slidan och urinvägarna blir ofta successivt värre med åren men kan behandlas effektivt med lokalverkande preparat såsom vagitorier eller kräm. Den dos östrogen som finns i de lokala preparaten är så låg att det inte finns någon risk för generella biverkningar.

Klimakteriebesvär är vanliga och det pågår omfattande forskning inom det här området. Säkert kommer vi att få nya svar och orsakssamband på effekter och bieffekter inom en relativt snar framtid. Flera kvinnor har liksom du besvär som fortsätter under många år och som är så pass svåra att deras livskvalitet påverkas. Det finns mycket liten ökad bröstcancerrisk om man använt östrogen under lång tid, men av den anledningen är det viktigt att undersöka sina bröst noggrant, både med självundersökning och mammografi regelbundet. Har du eller någon nära släkting däremot haft bröstcancer tidigare är risken lite större. Tidigare har man talat om en hjärt- och kärlskyddande effekt av östrogen. Det är ifrågasatt och det finns för närvarande inga entydiga samband som tyder på detta.

Akutpunktur har under senare år börjat användas allt mer som alternativ behandlingsform och har många gånger kunnat vara till god hjälp. Rökning har en negativ inverkan på den här typen av besvär som hos rökare ofta kommer både tidigare och är mer uttalade. Rökstopp kan därför ha god effekt. Motion är också bra och kan hjälpa till att dämpa besvären. Detta gäller även lättare typer av motion som exempelvis promenader. Vissa typer av läkemedel mot nedstämdhet kan hjälpa. Det finns hälsokostpreparat mot klimakteriebesvär, men den verksamma substansen i flertalet av dem består även här av just östrogen med liknande bieffekter som gängse östrogenmedicinering.

Riskerna med oönskade effekter av östrogenbehandling är beroende av hur hög dos man tar, ju högre dos desto större risk. Den dos du tar är liten, och har du så här pass uttalade besvär tycker jag att du på nytt ska ta upp diskussionen om fortsatt lågdosbehandling med din gynekolog.