Jag har använt Trisekvens i omkring fyra år och är 53 år. När jag började ta tabletterna hade jag inte några symtom såsom vallingar men hade mycket smärta i samband med menstruationerna. När jag nu ville få receptet förnyat så fick jag inte det eftersom det inte var bra att ta tabletterna under så lång period, menade läkaren.

Om jag nu slutar med tabletterna, kommer jag att komma i klimakteriet då? Får jag andra ålderssymtom, som t ex grått hår, slapp hud och urkalkat skelett?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Kanske blev jag litet förvånad över att du inte fick ditt recept på Trisekvens förnyat. Du är ju mitt i övergångsåldern och har inte haft din hormonsubstitution i mer än fyra år. Men det kan ju vara så att det inte längre finns någon medicinsk indikation för hormonsubstitution. Du kanske har kommit in i klimakteriet under den tid du tagit tabletterna så både dina normala mensblödningar och smärtan har försvunnit. Och några blodvallningar, svettningar eller andra typiska klimakteriebesvär hade du inte när du började med tabletterna och sannolikt inte heller nu, eftersom du inte nämner något om det.

Du skriver inte heller någonting som tyder på att du skulle behöva östrogen på grund av att du har en ökad risk för osteoporos eller skeletturkalkning. Om du själv eller nära släktingar till dig har haft en eller flera frakturer, framför allt i handlederna, höfterna eller i ryggen, så kan man misstänka att du kan riskera benskörhet. Benskörhet kan bero på många andra faktorer. Riskökning finns exempelvis även vid långvarig kortisonbehandling. En bentäthetsmätning går att få gjort för att få besked om en eventuell osteoporos. För dig som patient är det en enkel och helt smärtfri undersökning, närmast att jämföra med en lung- eller skelettröntgen.

En anledning till att din doktor inte ville skriva något nytt recept på Trisekvens kan ha varit att du har någon mycket nära släkting som haft bröstcancer. En mycket liten riskökning för det kan nämligen finnas vid östrogenbehandling. Vilket också betyder att en noggrann kontroll av brösten med undersökningar och mammografi alltid ska göras av alla kvinnor som får hormonsubstitution i klimakteriet. En liten riskökning beträffande cancerutveckling finns också i livmoderslemhinnan om enbart östrogen ges och det inte samtidigt eller cykliskt även ges tillägg med gulkroppshormon. (Detta gäller givetvis bara de kvinnor som har sin livmoder kvar, aldrig om den är bortopererad.) Trisekvens innehåller förutom östrogen även gulkroppshormon i tillräcklig mängd för att undvika den risken. Det gäller för övrigt all hormonsubstituion, dock under förutsättning att läkarordinationerna alltid följs. Viktigt är ändå, att vid alla extra blödningar kontakta gynekolog!

Vad jag tycker att du ska göra nu är att under en period göra uppehåll med Trisekvens för att prova hur det känns och hur du mår. Mycket troligt är att du mår alldeles utmärkt. I så fall finns det knappast någon anledning för dig att fortsätta med dem. Jag anser att hormonpreparat i klimakteriet ska användas på precis samma sätt som alla andra läkemedel, nämligen för att lindra speciella symptom och alltså på bestämda medicinska indikationer.

Tunna, torra slemhinnor har ofta samband med östrogenbrist. I många fall blir det inte värre än att det hjälper med normal hudvård inklusive fuktbevarande hudkräm. Slemhinnorna i underlivet förbättras på ett par veckor av östrogenkräm som kan köpas receptfritt på apoteket. Ibland behövs potentare kräm och vagitorier som bådadera är receptbelagda. Grått hår är en annan typ av ålderssymptom där knappast könshormon har någon inverkan.