Livmodern är en muskelsäck med en central hålighet. Den är vår allra första lilla “barnkammare”. Upptill i livmoderhålan mynnar de båda äggledarna med sina kanaler. I ytterändarna bildar vardera äggledaren en öppen, flikig och rörlig tratt som vid ägglossning fångar upp ägget för vidare transport till livmoderhålan. En eventuell befruktning äger rum i äggledaren om ägget där under sin passage möter spermier.
Med undantag av vad som sker i moderkakan under en graviditet har varken livmodern eller äggledarna någon hormonell funktion. Vävnaderna, exempelvis livmoderslemhinnan, är visserligen mottagliga för hormonpåverkan men någon del i själva hormonproduktionen har de inte. Att livmodern opereras bort har därför heller inte någon påverkan på hormonproduktion och hormonbalans i kroppen. Du har dina äggstockar kvar, och det är i dem som produktionen av könshormoner sker. Den produktionen fortsätter precis som förut och kommer att hålla på lika länge som den skulle ha gjort om du inte blivit opererad – vilket innebär att klimakteriet kommer precis vid samma tidpunkt och ter sig likadant som det ändå skulle ha gjort.
I sin nedre tredjedel smalnar livmodern av och bildar det avsnitt som vi kallar livmoderhalsen. Yttre delen av livmoderhalsen buktar ner i slidtoppen. Den är täckt med slidslemhinna och kan med ett finger lätt kännas som en halvfast, jämn och rörlig “tapp” vilket den också brukar kallas. Det är härifrån som rutinmässiga cellprover eller “cancerprover” brukar tas. Myom eller muskelknutor i livmodern kan bli rejält stora. Ibland kan de också ställa till med en hel del besvär till exempel i form av rikliga blödningar, smärtor och trycksymptom. Den bästa och inte sällan den enda möjliga hjälpen kan vara att ta bort livmodern. Vilken operationsmetod man då väljer, beror till stor del på vilken operationsindikation som är den aktuella. Vid vissa operationer tar man bort både livmoderkropp och livmoderhals. Vid andra operationer lämnas livmoderhalsen kvar.
För att kunna svara på din fråga om cellprovtagning måste jag veta om hela livmodern inklusive livmoderhals tagits bort. Om du opererats enligt denna metod och aldrig haft några cellförändringar tidigare, så behöver du aldrig mer få gjort några cellprover eller det du kallar cancertester. Har du däremot tidigare haft cellförändringar, så kan din gynekolog vilja kontrollera dig igen och då eventuellt också göra andra, liknande provtagningar, t ex från slidtoppen.
Skulle det vara så att operatören lämnat kvar din livmoderhals är förhållandena desamma som de skulle ha varit om du inte opererats. Det innebär att cellprover även fortsättningsvis bör tas enligt samma rutiner som tidigare.