Och vad är egentligen PCO? Jag fick en väldigt bristfällig förklaring. Jag är 28 år och har aldrig varit gravid.
Någon egentlig sjukdom är inte PCO. Snarare är PCO symptom på en relativt vanlig hormonell avvikelse som för med sig att ägglossningar inte sker normalt. Det i sin tur kan innebära, att menstruationerna ibland kan utebli helt eller bli sparsamma och oregelbundna. Infertilitet är därför också vanligt vid PCO, man finner ofta polycystiska ovarier vid barnlöshetsutredningar. Östrogen produceras i ungefär normalmängd medan gulkroppshormon inte bildas om ingen ägglossning skett. Det innebär att östrogen stimulerar och bygger upp slemhinnan inne i livmodern utan att den sedan bryts ner och stöts ut genom påverkan av gulkroppshormon. Det kan innebära en del blödningstrassel men framför allt kan det utgöra en viss risk för cellförändringar i livmodern.
Undersökningar har visat att mer än hälften av de kvinnor som söker läkare för ökad hårväxt av manlig typ (hirsuitism) också har PCO. Kvinnor insöndrar normalt en viss mängd manliga könshormon. Typiskt för kvinnor med PCO är hyperandrogenism vilket innebär att det hos dem har skett en ytterligare ökning av manligt hormon. Framför allt gäller ökningen mängden fritt testosteron. Det bidrar till flera mycket vanliga symptom hos PCO-kvinnor såsom hirsuitism och acne, möjligen också till att fettfördelning hos de här kvinnorna huvudsakligen är av manlig typ med framför allt ökad bukfetma. Övervikt som är ett annat problem vid PCO berör även det omkring hälften av kvinnorna. Även bulemi tycks förekomma betydligt oftare i PCO-gruppen. Till stor del hänger övervikten samman med att kvinnorna mycket ofta har en insulinresistens – som ger en insulinemi (ökad insulinmängd i blodet) – och ökad hunger samt ytterligare viktuppgång. Insulinresistens och övervikt betyder ytterligare riskfaktorer, nämligen för diabetes, högt blodtryck och hjärt- kärlsjukdomar.
Symptom och problem av skilda slag som hänger samman med PCO-syndromet samt inte minst de ökade riskfaktorer som kan finnas, innebär att alla kvinnor med PCO bör ha kontakt med och fortlöpande kontrolleras av läkare. Det finns flera olika typer av behandlingar. Vilken som är aktuell styrs av vilket problem som just då är det mest angelägna och kan följaktligen variera genom åren. Den för dig just nu mest närliggande frågan är din hårväxt och fortfarande är det så, att man så långt möjligt först försöker med behandling hos en hudterapeut med t ex epilering. Räcker inte det finns också medicinsk hormonbehandling. Det handlar om ett läkemedel, Androcur, som motverkar androgent (manligt) hormon. Men var beredd på att effekten kan dröja kanske upp till 5-6 månader. Alldeles omöjligt är det inte att du också skulle kunna överväga att åtminstone någon gång till försöka med någon annan sorts p-piller? Din viktuppgång förra gången kan ha haft annat samband med din PCO och behöver inte ha berott enbart på dina p-piller.