När jag fick mitt tredje barn så var jag mycket sjuk. Efter graviditeten ville jag steriliseras för att inte kunna bli med barn igen. Det gjorde man genom att snörpa ihop äggledarna. Nu har jag hört att även om en sådan operation har utförts, så kan den “släppa” i en procent av fallen. Det betyder att dessa kvinnor kan bli med barn igen. Är det så? Kan man kolla upp så att allt är som det ska?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det finns ingen preventivmetod som till hundra procent kan skydda mot en graviditet. Inte ens efter en steriliseringsoperation där man förhindrat passagen genom äggledarna går det att vara helt säker. Det gäller oberoende av vilken av de gängse operationsmetoderna som använts, d v s om äggledarna ligerats (knutits om med särskild tråd som inte försvinner), om man använt sig av de speciella clips som finns för detta eller om äggledarna bränts eller skurits av plus ligerats. Någon gång kan det sammanhänga med att vävnaderna vid operationen varit svullna eller på annat sätt påverkade. Men oftast handlar det om vår egen kropps fantastiska förmåga att kunna reparera skador, återställa och hitta nya vägar vid förändringar. Den enda gång som det går att tala om att absolut säkert inte kunna bli gravid är om livmodern eller båda äggstockarna är borta.

En minimal skillnad i säkerhet kan det dock finnas när det gäller vilken operationsmetod som använts. Jag tror att det skulle kännas bra för dig om du kunde få tid för ett samtal, allra helst med den gynekolog som opererade dig, och få veta litet mer om vad som gjorts samt få svar på några av dina frågor. Om du skulle träffa någon annan doktor finns ju din journal med operationsberättelsen också kvar på den kvinnoklinik där operationen gjordes och kan rekvireras från annan klinik om du skulle ha flyttat. I din gyn-journal står noga beskrivet både vilken metod som användes vid steriliseringsoperationen och hur själva operationen förlöpte. Eftersom du var svårt sjuk i samband med din tredje förlossning är det inte omöjligt att operatören valde att dela båda äggledarna på två ställen. Detta är en relativt säker metod för att undvika ytterligare graviditet. Å andra sidan kan förutsättningarna för en lyckad reoperation för den som senare ångrat sig och vill göra ett försök att bli gravid igen vara något sämre. Detta händer någon gång särskilt i samband med att kvinnan fått en förändrad livssituation, vilket är något som vi gynekologer också måste ta hänsyn till vid den här typen av operationer.