Jag är en 53-årig kvinna och har länge haft sveda i underlivet. Nu har jag fått ordination att använda läkemedlet Vagifem. Finns det någon risk för blodpropp eller cancer? Jag ska använda Vagifem lokalt.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Nej, med lokala östrogenpreparat som Vagifem finns det inte någon risk för varken cancer eller blodproppar. Preparatet i sig innehåller endast en mycket låg östrogendos. Det är bara ytterst lite östrogen som resorberas genom slidslemhinnan och huden och på så sätt kan ha någon påverkan på kroppen i övrigt. Lokalpreparaten kan ofta även användas av kvinnor som tidigare haft en blodpropp, bröst- eller underlivscancer. Detta måste dock ske i samråd med behandlande läkare.

Ett av de problem som de allra flesta kvinnor i klimakteriet och senare i livet råkar ut för är just slemhinneproblem från underlivet. Slemhinnan blir på grund av östrogenbrist tunn, skör och ömtålig. Den blir ofta irriterad och lättblödande och kan ge en hel del problem, inte minst vid samlag. Surhetsgraden i slidan ändras också, vilket gör att den skyddande bakterieflora, som vi normalt har i slidan, minskar eller försvinner. Det innebär att en hel del andra bakterier tar överhanden över normalfloran och kan ställa till med slidkatarr och sveda. Ofta ger det också ge en obehaglig lukt. Vagifem och andra östrogenpreparat verkar lokalt på slidslemhinnan som då byggs upp igen och normaliseras. Den sura miljön återställs och normalfloran av bakterier återvänder.

Det finns ännu svagare östrogenpreparat som kan vara tillräckliga för att en del kvinnor ska bli besvärsfria. Vissa av de preparaten kan köpas receptfritt på apoteket.

Vid den typ av besvär som du har är det ofta till god hjälp att undvika tvål och vatten vid underlivstvätt. Använd istället en neutral olja, exempelvis barnolja eller något annat (t ex rapsolja eller olivolja). Det tvättar vi oftast våra småbarn med och man blir precis lika ren och luktfri som med tvål och vatten.

Östrogenbristorsakade slemhinnebesvär i underlivet tillhör de problem som är lätta att behandla och helt onödiga att gå och dras med. Vanligast är behandling två gånger i veckan. Det finns ingen övre tidsgräns för hur länge behandlingen kan pågå. Ibland kan lokal behandling behövas som komplettering till generell östrogenbehandling (i tablettform, som plåster eller gel), men detta brukar inte behövas. En generell behandling täcker oftast även det lokala behovet.

Räcker inte det här ska du gå tillbaka till din gynekolog. Kanske har du råkat ut för någon annan typ av förändring i underlivshuden eller slemhinnorna. Det kan t ex betyda att det krävs någon tilläggsbehandling med en tids lokal cortisonbehandling enligt läkarordination.