När du blöder är det ett blodkärl som gått sönder. Det betyder att du då har ett sår någonstans i grovtarmen eller vid tarmöppningen. Ju rödare blod du observerat desto mindre uppblandat med tarminnehållet är det. Och desto längre ner i tarmen, dvs närmare öppningen, är såret. Ibland blöder det från en spricka i slemhinnan alldeles vid ändtarmsmuskeln. Sådana sprickor brukar göra ordentligt ont när man vidgar eller kniper ihop tarmöppningen. Det kan också vara en hemorrojd, alltså ett åderbråck i slemhinnan som brustit. Båda åkommorna är vanliga. Ibland botas de med en operation, andra gånger läker de av sig själv. En bedövningssalva kan hjälpa till att lindra smärtan.
Det är bra om avföringen är mjuk så att inte såret tänjs eller brister varje gång du tömmer din tarm. Det finns medel mot hård mage att köpa på apoteket. Det hjälper också med linfrö, fikon, frukt och grönsaker samt grovt bröd.
Andra orsaker till blod i avföringen kan vara inflammation, tarmfickor eller polyper. Den inflammation som man vanligen tänker på heter ulcerös kolit. Då har man upprepade lösa avföringar med blod och slem, smärtor och täta trängningar. Men något sådant verkar inte vara aktuellt i ditt fall.
Det som är allvarligast och som doktorn alltid bör utesluta är tumörsjukdom. En cancer i tarmen ger inga större symtom så länge den är liten. När den väl orsakar besvär är den stor och då finns det risk för spridning.
Enda sättet att få klart besked är att gå till en läkare och bli undersökt. Doktorn brukar titta med en kikare in i ändtarmen. Hon/han kan också skriva remiss till sjukhuset för en kontraströntgen eller för en mer noggrann kikarundersökning av hela grovtarmen som kallas koloskopi. Om doktorn då ser något misstänkt så kan hon/han ta prov som sedan undersöks på laboratoriet. Generellt kan man säga att tumörer i tarmen är vanligast hos äldre personer och sällsynt hos unga människor.
Tyvärr går det inte att ställa en säker diagnos utan undersökning. Och det är fel att gå omkring med återkommande blod i avföringen och på toalettpappret utan att få besvären utredda. Du själv måste också klokt nog ha blivit oroad och börjat fundera på vad det kan vara, annars hade du inte skrivit det här brevet. Alltså: ring och beställ tid på vårdcentralen och be att få din tarm kontrollerad. Om doktorn inte hittar något vid undersökningen har hon/han också uteslutit att det skulle vara något farligt.