Varför får kvinnor skägg på äldre dar?

Jag är en 45-årig kvinna som undrar varför så många av oss kvinnor får skäggväxt när vi blir äldre. Jag började få grova hårstrån på...

Jag är en 45-årig kvinna som undrar varför så många av oss kvinnor får skäggväxt när vi blir äldre. Jag började få grova hårstrån på hakan och överläppen när jag hade fyllt 30. De sitter väldigt glest, ett här och ett där. Jag plockar bort dem med pincett ungefär var fjärde dag. Kan detta ha något med hormoner att göra?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Kvinnor bildar från och med puberteten i sina äggstockar och framför allt i binjurarna flera förstadier till könshormoner som kallas androgener. De hormonerna har en svag manlig påverkan vilket är helt normalt. Hårstråna stimuleras att växa av androgenerna, men är väldigt olika känsliga på skilda områden och ställen av kroppen. Ögonbryn och ögonfransar påverkas inte, medan könshåret nedtill vid underlivet, håret i armhålorna och på hakan och överläppen reagerar mycket mera. Håret på hjässan hos män gör ofta tvärtom vilket resulterar i tidigt manligt håravfall med högt hårfäste och flint.

Det har visat sig att vissa hårrötter innehåller ett speciellt enzym som kan omvandla ett svagt manligt hormon till ett starkt, och då påverkas just de hårstråna extra mycket. Kvinnor från länderna kring Medelhavet har ofta mera hårväxt i ansiktet när de blir äldre, jämfört med kvinnor med nordiskt ursprung. Hur mycket hårstråna växer bestäms till stor del av våra gener. Allt eftersom våra släktingar har mycket eller lite hår så kan vi själva förvänta oss att få samma hårväxt. Men det stämmer inte alltid.

Någon gång kan hormonrubbningar i äggstockarna eller i binjurarnas bark öka mängden androgener i blodet så att hårväxten blir besvärande. En ganska vanlig sådan åkomma heter “polycystiskt ovarium” vilket betyder att äggstockarna är lätt förstorade och innehåller många halvmogna äggcystor vilka vardera är 1/2 cm stora. Andra gånger kan det vara ena binjuren som blivit förstorad och släpper ut för mycket manligt hormon. Så länge menstruationerna är normala och man föder barn så behöver man emellertid knappast befara någon sjuklig balans i hormonerna.

Starkt generande hårväxt kallas “hirsutism” och kan behandlas på många olika sätt. Ovälkomna hårstrån kan blekas eller ryckas ut. Alternativt kan hårrötterna brännas bort med elektrisk ström eller laser, men då finns det risk för missprydande ärr om behandlingen skulle bli alltför kraftig. Man kan också använda hårupplösande medel, även om det kan irritera huden. Det finns dessutom flera mediciner som i svåra fall kan blockera de androgena hormonerna, men dessa mediciner har vissa begränsningar och kan orsaka fosterskador om man skulle bli gravid.

Slutligen finns naturligtvis möjligheten att raka sig, så som väldigt många män gör varje morgon. Men jag kan lätt förstå att det kanske känns lite motbjudande för en kvinna.

Scroll to Top