Min 82-åriga mor avled efter en stor hjärnblödning. I läkarintyget stod “Massiv blödning höger hemisfär temporalt + massiv blödning sidoventriklarna”. Vad betyder det? Mamma levde i sex dagar men var helt utslagen. Hon rörde bara på ett ben och en arm och reagerade inte på smärta. Hade hon överlevt om hon varit yngre? I så fall, vilka skador skulle hon ha fått?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Din mor fick en blödning i sin högra hjärnhalva. Blödningen var massiv, d.v.s. stor. Den bredde ut sig i tinningloben som ligger ovanför innerörat och blodet tömde sig i de vätskefyllda hålrum som finns mitt inne i hjärnan. Detta räknas som illavarslande när läkarna bedömer möjligheten att överleva.

Som du nog förstår så var det alltså en svår form av stroke (slaganfall) som drabbade din mor. Läkarna skiljer på proppar som täpper till blodkärlen och blödningar som orsakas av att ett kärl brister. Blödningarna ger svårast skador. Ifall det är en pulsåder som brustit så sprutar blodet med full kraft och kan skada hjärnvävnaden. Blödningen kan då också återkomma flera gånger under de första dagarna.

Om blödningen inne i hjärnan är större än 5 centiliter, vilket ungefär motsvarar vad som ryms i ett snapsglas, så räknas den som stor. Chansen att överleva uppges då bara vara 20 procent. Eftersom din mor blev medvetslös så ökade sannolikt trycket inne i hennes huvud så att hjärnan blev klämd. En sådan inklämning kan direkt påverka medvetandet och förmågan att andas.

Åldern hos den drabbade spelar en stor roll. Unga människor och framför allt barn har större förmåga att överleva och delvis återhämta sig efter en stor hjärnskada. Ju äldre man är desto svårare blir det. Jag bedömer att din mor hade haft liten möjlighet att vakna upp efter en så stor hjärnblödning även om hon varit 10-20 år yngre. Om skadan varit mindre och hon återfått medvetandet skulle hon sannolikt blivit förlamad i motsatta kroppshalvan, d.v.s. vänster arm och ben. Talförmågan hade hon eventuellt haft kvar eftersom den sitter i andra hjärnhalvan.

Den allra vanligaste orsaken till hjärnblödning är högt blodtryck. Detta är en vanlig åkomma hos medelålders och äldre personer och det finns således all anledning att ta förebyggande blodtrycksmediciner. Åderförkalkning, åderbråck i hjärnan, inflammation i kärlväggen, inlagring av ett ämne som kallas amyloid samt olika blodsjukdomar kan också ha betydelse. Hos var fjärde patient som insjuknat hittar emellertid inte läkarna någon känd orsak till hjärnblödningen.

Jag förstår att din mors död känns mycket svår för dig. En liten tröst är kanske att hon var medvetslös under de sex dagarna och därför själv slapp uppleva några plågor.