Jag blir yr och svimmar när jag står upp

Jag är en 42-årig kvinna som för fem år sedan fick diabetes. Jag tar 42 enheter insulin på morgonen och 34 enheter på kvällen och...

Jag är en 42-årig kvinna som för fem år sedan fick diabetes. Jag tar 42 enheter insulin på morgonen och 34 enheter på kvällen och tar dessutom tre Glucophage-tabletter om dagen.

Mitt problem är att jag blir så yr. När jag ställer mig upp på golvet ser jag svarta prickar och svimmar sedan. Nu måste jag sitta i rullstol. Jag har varit på sjukhuset och blivit undersökt. Man tog många blodprover, mätte blodtrycket både stående, sittande och liggande, gjorde skiktröntgen, EEG, EKG och ultraljud på hjärtat. Allt var bra. Jag undrar så vad detta kan vara.

Doktor Helge Löfberg svarar:

När du hastigt reser dig och står upp från sittande ställning så stannar en del av blodet kvar i fötterna. Det betyder att hjärtat och hjärnan får mindre blod. Då kan du bli yr, få flimmer för ögonen och i värsta fall trilla omkull. Läkarna kallar tillståndet för ortostatism, eller “för lågt blodtryck när man reser sig”.

Normalt får man inte sådana obehagliga känningar eftersom nervsystemet snabbt brukar öka på hjärtslagen och dra ihop blodkärlen i benen och magen så att blodet strömmar tillbaka upp till hjärtat och huvudet. Denna del av nervsystemet som reglerar blodtrycket och hjärtslagen och som kallas “det autonoma (självständiga) nervsystemet” fungerar tydligen inte riktigt hos dig. Kanske är det din diabetessjukdom som är orsaken.

Läkarna på lasarettet kontrollerade säkert detta när de undersökte dig. Diagnosen ortostatism brukar ställas när blodtrycket sjunker mer än 25 mm när du ställer dig upp. Samtidigt brukar doktorn kontrollera att du inte har någon annan skada på nervsystemet eller någon hormonrubbning på binjurarna och hypofysen i hjärnan.

Vissa mediciner mot högt blodtryck, depression eller Parkinsons sjukdom kan som biverkan ge liknande besvär.

Behandlingen mot ortostatism kan vara elastiska stödstrumpor och tabletter som höjer salterna och blodtrycket. Men det allra viktigaste är att din diabetessjukdom blir väl behandlad och att blodsockret ligger rätt.

Scroll to Top