• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför känns det som en stor klump i halsen?

  Jag har ett problem som håller på att göra mig tokig. Varje dag går jag och hostar och sväljer, det är som om jag har en stor klump i halsen. När jag vaknar på morgonen känns det som om halsen är alldeles sårig. Det försvinner när jag har ätit, men den stora klumpen finns kvar. Jag har haft detta i två månader. Vad kan det vara?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Det klokaste rådet jag kan ge dig är att gå till doktorn och bli undersökt. Bäst är om en öronläkare kan titta ner i halsen på dig. Det finns i dag speciella smala kikare genom vilka doktorn kan undersöka alla skrymslen och trånga ställen som finns bak i svalget och i halsen.

  Vi har två olika strupar eller "rör" i halsen. Främst sitter luftstrupen. Sjukdomar där ger symtom som hosta och att det känns trångt att andas in. Om stämbanden är påverkade blir rösten hes, men just det tycks inte du lida av.

  Matstrupen ligger bakom luftstrupen. Vid sjukdomar i matstrupen så får man svårt att svälja och det tar lång tid att äta. Normalt ska man kunna få ner en portion mat inom 20 minuter, men vid åkommor i matstrupen så tar det mycket längre tid, särskilt om det är fast föda. Ofta blir resultatet att man svälter och går ner i vikt.

  Baktill i munnen på var sin sida om svalget sitter två lymfkörtlar som kallas halsmandlarna eller tonsillerna. De är ofta inflammerade och såriga när man har halsfluss eller är förkyld. Fisk- eller kycklingben som fastnat, slemcystor, fickor och utbuktningar som kallas divertiklar (kan också finnas i tarmen), åtstramande ärr och slemhinneveck, olika knutor samt förstorad sköldkörtel (struma) som trycker på struparna kan alla vara orsak till halsbesvär. Kronisk bronkit på grund av rökning ger ökad mängd slem nere i lungorna vilket i sin tur framkallar ständiga hostningar och harklingar. Har man problem med att ideligen svälja fel kan det bero på att nerverna som sköter sväljreflexen är försvagade.

  Som du nog förstår så går det inte att utan läkarundersökning säga varför du känner en klump i halsen. Eftersom du haft besvären i två månader tycker jag att det finns all anledning att kontrollera om något är fel.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!