• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilka skador ger obehandlad glutenallergi?

  Är en 56-årig kvinna som haft glutenallergi i tolv år. Nu undrar jag vad som händer i kroppen på sikt om man äter gluten. Vilka skador kan uppstå? Jag har också problem med tjocktarmen. Den är för aktiv vilket resulterar i diarréer som gör mig socialt handikappad eftersom jag ständigt måste ha tillgång till toalett. Skulle gärna vilja göra en resa någon gång men klarar det inte på grund av mina besvär. Finns det inget man kan äta så att tarmen arbetar normalt?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Om du är glutenallergisk så bär du på allergin hela livet. Det betyder att du och din tunntarm blir sjuka varje gång du får i dig gluten i maten. Symtomen kan växla från lätt obehag och uppblåsthet i magen till våldsam diarré och smärta. Då påverkas indirekt grovtarmen så besvären därifrån kan också mycket väl komma från glutenallergin. Jag rekommenderar dig att få råd av en dietist som kan hjälpa dig med recept och varna dig för de matvaror som i det fördolda kan innehålla små mängder gluten. Allergin kan nämligen blomma upp ännu mer och förvärras om du inte är försiktig.

  I 90-95 % av fallen räcker det med glutenfri diet för att läka tarmen och må bra. I stället för mat som innehåller våra vanliga sädesslag så bör du välja majs, ris, soja eller ev. bovete. Vid obehandlad glutenallergi i tunntarmen blir slemhinnan starkt inflammerad och irriterad och tappar sitt tarmludd så att den inte längre kan suga upp maten. Det betyder att du då blir onormalt trött, tappar i vikt och lider brist på näring, salter, vitaminer och spårämnen. Så småningom kan tillståndet bli allvarligt med nedsatt funktion i de flesta av kroppens organ. Onormal svullnad, kramper, blodbrist, blödningar och urkalkat skelett, liksom en speciell sorts lymfkörteltumör, är exempel på följdsjukdomar som kan uppträda efter lång tid med glutenallergi som ej kurerats med rätt diet. Men eftersom det finns andra sjukdomar som ibland kan likna glutenallergi och eftersom det händer att man någon gång råkar ut för flera olika åkommor samtidigt så är det säkrast att du kontaktar en läkare som är intresserad av tarmsjukdomar, om du inte mår bra.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!