Värk, trötthet och torr mun

Jag är en 43-årig tjej som för ungefär 1 1/2 år sedan blev torr i munnen. Jag är torr i munnen både dagar och nätter,...

Jag är en 43-årig tjej som för ungefär 1 1/2 år sedan blev torr i munnen. Jag är torr i munnen både dagar och nätter, men värst är det på nätterna. När jag vaknar mitt i natten är det kruttorrt långt ner i luftrören. Det är väldigt jobbigt.

Jag har varit hos läkare som tagit prover från insidan av läppen, men det visade inget fel på spottkörteln. Jag har inte fått någon diagnos, läkarna säger att de inte kan hjälpa mig. Jag har också värk i nacke, bröstrygg och muskler, blir väldigt trött vid minsta ansträngning. Värken och tröttheten har jag haft sedan 1984, men inte heller där någon direkt diagnos. Vad kan det vara för fel på mig? Jag orkar inte springa hos läkare mer, för de säger bara att det är psykiskt. Men jag har inga som helst fel på mina nerver.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är inte lätt när man har symtom som inte får någon förklaring, och jag kan förstå om du börjat tröttna på att söka hjälp. Men kanske skulle du be att få bli undersökt av en läkare som har erfarenhet av reumatiska sjukdomar. Dina symtom med torr mun, värk och trötthet kan förekomma vid sänkt ämnesomsättning och vid en reumatisk åkomma som kallas Sjögrens syndrom. Då angriper immunsystemet körtlarna så att de blir inflammerade och förlorar sin funktion. Din doktor var inne på den diagnosen när hon/han tog prov från de små spottkörtlarna på insidan av din läpp. Tydligen gav provet inget säkert svar. För att ställa diagnosen Sjögrens syndrom kan man ibland behöva mäta salivproduktionen och kanske göra en isotopundersökning (scintigrafi) av spottkörtlarna. Trötthet och inflammation i luftrören är inte helt ovanligt vid Sjögrens syndrom, även om torra ögon och mun är allra vanligast.

Det finns en aktiv patientförening som heter “Patientföreningen Sjögrens Syndrom”, Box 6155, 200 11 Malmö. Där kan du få tips om hur man bäst klarar sig om man har torra slemhinnor, och du får också kontakt med andra som har samma symtom. Hög luftfuktighet och olika saliversättningsmedel, liksom mat som innehåller mycket vatten, är några knep mot muntorrhet.

Torrhet i munnen kan ibland också vara en medicinbiverkan. Orsaken kan t ex vara tabletter mot magkatarr, ångest, oro, hösnuva eller allergi, som påverkar nerverna till saliv- och slemkörtlarna i kroppen. Du skriver inget om du tar några sådana mediciner, men om det är så kan detta vara förklaringen till dina besvär och då bör du prata med doktorn som ordinerat medicinen.

Scroll to Top