Varifrån kommer mul- och klövsjuka?

Min 18-åriga dotter fick i juli månad en sjukdom som kallades mul- och klövsjuka. Hon mådde mycket dåligt och hade massor av blåsor i munnen,...

Min 18-åriga dotter fick i juli månad en sjukdom som kallades mul- och klövsjuka. Hon mådde mycket dåligt och hade massor av blåsor i munnen, därtill ett 70-tal utslag på händer och fötter. Äta kunde hon inte, utan hon fick leva på filmjölk och vichyvatten under en vecka.

Efter besök på akutavdelningen fick hon xylocain, vilket bedövade munnen så att hon kunde äta någon fast föda. På akuten talade man om att man fick in några fall om året av denna sjukdom.

Eftersom jag är född bonddotter minns jag från 50-talet att djurbesättningar fick den här sjukdomen som var mycket smittsam. Ofta avlivade man samtliga djur på den gård som drabbats. Dottern är “hästflicka” men underligt nog hade hon inte ridit eller besökt stallet under ca en månad innan sjukdomen bröt ut.

Mina frågor är: Varfrån kommer denna sjukdom? Hur smittas man? Vem drabbas? Har man immunitet efter att ha haft den?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är sant att mul- och klövsjuka är en smittsam sjukdom, som förr kunde drabba kor i Sverige och som var mycket fruktad av lantbrukarna. Men din dotters sjukdom är annorlunda och rätt namn på den ska i stället vara “hand, fot och munsjukdomen” (hand, foot and mouth disease). Den orsakas av ett helt annat virus som endast finns hos människor, så djuren är absolut oskyldiga. Smittan sprids oftast genom hosta och nysning som vid förkylning, men man kan också smittas på grund av dålig handhygien efter toalettbesök, eftersom virus inte bara finns uppe i halsen, i näsan och i blåsorna utan också nere i tarmen och avföringen. Det tar 3-5 dagar efter smittotillfället innan symtomen bryter ut.

Hand, fot och munsjukdomen drabbar oftast barn och yngre personer och den är vanligast om sommaren och tidigt på hösten. Den läker av sig själv efter en vecka även utan behandling och medför inga allvarliga komplikationer, förutom just svårigheterna att äta och dricka. När man tillfrisknat från blåsorna är man inte längre smittsam. Man blir immun efter att ha haft sjukdomen, men då det finns flera snarlika varianter av detta virus, som kallas Coxsackie A 16, så kan det om man har otur ändå hända att man insjuknar någon gång till senare i livet.

Scroll to Top