Varför blir jag så andfådd?

Jag är en 78-årig kvinna som sedan ett halvår fått andningssvårigheter. Har aldrig tidigare varit allvarligt sjuk, men haft anlag för andfåddhet när jag gått...

Jag är en 78-årig kvinna som sedan ett halvår fått andningssvårigheter. Har aldrig tidigare varit allvarligt sjuk, men haft anlag för andfåddhet när jag gått längre sträckor. Dock inte tillnärmelsevis på detta sätt. När det är som värst får jag panikkänslor. Jag har blivit undersökt på lasarettets lungavdelning. Där togs blodprov och läkaren konstaterade att blodet var normalt syrerikt men jag saknar sedan födseln ett enzym som påverkar andningsorganen. Det torde vara en ärftlig åkomma, enligt läkaren. Men mina föräldrar och andra i släktleden har inte haft detta, vad jag kunnat finna.

Jag har inte astma och mina värden vid hälsokontroll är bra. Men jag har ont i mellangärdet, det svider i huden även om jag endast har ett lätt plagg på mig. Det verkar nästan som om andningssvårigheterna kommer från mellangärdet. Jag har blivit ordinerad Bricanyl Turbuhaler och det hjälper för stunden. Det är det enda som hjälper just nu. Jag fick också Pulmicort Turbuhaler men blev ordentligt hes av det. Sedan fick jag försöka med Atrovent men fick svår hosta och måste avbryta. Hostan har jag delvis kvar. När jag sitter eller ligger plågas jag inte nämnvärt. Att gå på en slät väg klarar jag ca 100 meter. Att gå uppför en backe är inte att tänka på. Jag har stora svårigheter med trappor i hemmet.

Kan jag själv göra något för att bli bättre? Har aldrig rökt eller använt alkohol. Jag inandas ångor av te från olika örter som kamomill, fläder etc, uppblandat med eukayptus-emserdragéer. Hoppas det inte skadar andningsorganet. Kan doktorn ge mig något råd?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Du berättar att lungläkaren vid provtagning konstaterat att du har ett ärftligt enzymfel. Sannolikt menade doktorn brist på ett äggviteämne i blodet som kallas alfa-1-AT och som hämmar skadliga enzymer. Bristen finns i flera olika former och kan i svåra fall orsaka otaliga blåsor i lungorna som kallas emfysem. Det är en åkomma som ger just andfåddhet vid ansträngning. Men vid emfysem brukar även syresättningen av blodet påverkas och dina prover visar ett normalt syrerikt blod. Därför är det svårt att av ditt brev avgöra om det verkligen är emfysem som du har. Jag tycker att du i första hand ska tala med din läkare och fråga om det är den diagnosen som ställts. Om emfysemet sitter i en begränsad del av lungan kan man ibland underlätta andningen genom en operation. Behandling med syrgas i hemmet är endast aktuell om syret i blodet inte räcker till. Medicinerna som du fått, Bricanyl och Pulmicort, tyder på att doktorn tyckte att dina luftrör var irriterade och trånga.

Om symtomen inte kommer från lungorna återstår att kontrollera ditt hjärta. Hjärtsvikt kan ge andfåddhet vid ansträngning och kallades förr “hjärtastma”. Vanliga orsaker är åderförkalkning i hjärtats kranskärl, trånga hjärtklaffar eller hjärtförstoring med hjärtmuskelsjukdom. Även oregelbunden hjärtrytm med för snabb eller långsam puls kan orsaka orkeslöshet. Du bör alltså be att få bli ordentligt undersökt med EKG och ultraljud av hjärtat och dess pumpförmåga. Vid ett sådant ultraljud mäter doktorn ekot från hjärtats olika delar, ser hjärtats rörelser och blodströmmens storlek och kan upptäcka om något fungerar fel. Undersökningen är helt smärtfri och dessutom relativt billig. Problemet är att det ibland är ont om läkare som kan tolka och förstå ultraljudapparatens alla ekobilder.

Svedan i huden vid mellangärdet kan knappast orsaka själva andfåddheten. Däremot kan det ev. vara en nervsmärta som uppstår samtidigt. Att inandas varm, fuktig ånga av olika växter är gamla huskurer som många av oss prövat som barn. De brukar vara slemlösande och upplevs ofta som välgörande. Sådana inandningar är inte skadliga, bara man inte är allergisk mot någon av örterna.

Scroll to Top