• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför blir jag iskall om händer och fötter?

  Jag är en 38-årig gift enbarnsmor som har ett problem som andra kanske tycker är löjligt, men som är stort för mig. Det är nämligen så att jag från oktober till mars-april alltid fryser om händer och fötter. När jag kör bil har jag tjocka vantar och värmen på för fullt, ändå är jag iskall om händerna. Jag köper de varmaste känger och stövlar som finns men fryser ändå. Jag bävar för kalla vintrar, då kan jag inte vara ute. Att klä sig i kjol med tunna strumpor är bara en dröm för mig. Problemet har också fört med sig att jag alltid har självsprickor på händer och fötter.

  Min mamma hade dålig blodcirkulation och hon blev av sin läkare ordinerad ett glas rödvin om dagen. Men det är inte så lämpligt för mig som jobbar och kör bil varje dag. Har annars märkt att om jag på helgen tar ett glas vin så blir jag ganska varm inombords, så att säga.

  Jag sitter inte mycket stilla utan har ett rörligt jobb och jag promenerar mycket, så jag är verkligen igång hela tiden. Finns det några tabletter eller något annat man kan köpa? Jag gör vad som helst för att slippa frysa. Men har aldrig sökt läkare för detta, bara pratat med företagssköterskan som sa att detta får jag lära mig leva med.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Dina kalla stumma fingrar och tår orsakas av att de små blodkärlen där krampar vid kyla och drar ihop sig. Fenomenet kallas Raynauds syndrom och är vanligt, särskilt hos kvinnor. Om man mäter blodtrycket längst ut i dina fingrar så är det noll, dvs fingrarna får nästan inget blod alls när du går ut och det är kallare än 10 plusgrader. Lyckligtvis släpper krampen när du kommer in i värmen igen.

  Lindriga former av Raynaud är som sagt mycket vanligt och innebär ingen sjukdom. Om du känner dig kry för övrigt och har haft besvären många vintrar så behövs ingen större undersökning för att ställa rätt diagnos. Alkohol vidgar de små blodkärlen, så det stämmer bra att du blir varmare av vin.

  Viktigast är att du undviker att gå ut i onödan när det är kallt, något som du naturligtvis redan aktar dig för. Rökning är absolut av ondo, det drar ihop blodkärlen ännu mer. Du bör inte heller arbeta under lång tid med vibrerande köksredskap och maskiner som kan skada blodkärlen i händerna.

  Vissa mediciner kan orsaka kalla fingrar. Det gäller migränmediciner som Anervan, Cafergot och Orstanorm, men ibland också blodtrycksmediciner som Seloken, Aptin, Viskén och Tenormin. Det finns en medicin som heter Adalat som hjälper mot kärlkramp och Raynaud, och som en doktor kan skriva ut. Men den ska du i så fall bara ta tillfälligt när du har det extra besvärligt.

  Om bara ena handen är kall och stum så kan felet vara ett annat och bero på stopp i pulsådern uppe i bröstet eller axeln. Det kan doktorn avslöja genom att undersöka med ultraljud. Slutligen finns det sällsynta reumatiska sjukdomar som kan ge en mer allvarlig form av Raynaud, med stela, såriga fingrar. Men något sådant kan knappast vara aktuellt i ditt fall.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!