• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför blev jag plötsligt medvetslös?

  Vad kan det ha varit som hände i min kropp? För ett par veckor sedan bar jag upp två blomkrukor till hallen. När jag gick ner igen blev jag stående orörlig på näst sista trappsteget, helt borta. Jag vaknade till av att jag slog huvudet i golvet. När jag försökte sätta mig upp gick det runt i huvudet. Hur länge det pågått vet jag inte. Sedan hade jag inga obehag. Mina blodprov ska vara bra och jag har aldrig varit sjuk.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Det låter som om blodförsörjningen till din hjärna avbröts för ett ögonblick. Det är hjärnstammen, som sitter under lillhjärnan, som är centrum för medvetandet. Om blodflödet dit hejdas några sekunder så blir man medvetslös och faller hejdlöst omkull. Det kallas också för droppattack (drop = falla på engelska). Efteråt minns man inget.

  Orsaken till en droppattack kan vara att hjärtat hoppat över ett par slag, eller att en liten blodpropp passerat blodkärlet till hjärnstammen. Om man böjer nacken starkt bakåt och tittar rakt upp kan det här blodkärlet klämmas samman så att blodströmmen tillfälligt bryts och man faller platt till marken. Även åderförkalkning i halsens eller armens pulsådror kan ibland vara orsaken till anfallet. En annan möjlighet är att du trampat fel och snavat, fallit och slagit i huvudet så att du fått en liten hjärnskakning och tappat minnet av vad som hänt.

  Nästa gång du är hos doktorn bör du låta undersöka att hjärtat slår regelbundet och att du inte har något blåsljud i blodkärlen på halsen. Kanske tycker doktorn då också att du bör ta en förebyggande tablett mot blodproppar som heter Trombyl.

  Om en ung person drabbas av droppattacker skulle man överväga ifall det rör sig om epileptiska anfall. Men av handstilen i ditt brev framgår att du har nått mogen ålder och då är epilepsi inte så vanligt.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!