• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad händer om banken begär indrivning av lånet?

  Jag har en väninna som har en vuxen dotter hon oroar sig mycket för. Dottern har det knackigt och knalt, är sedan några år sambo med en kille och de har tre små barn. Min väninna är så orolig för hur det ska gå för dem i framtiden, och det beror mycket på att sambon dras med ett gammalt lån som han tydligen inte bryr sig om att betala av. Han lever mest för dagen men lånet blir ju bara större och större med ränta på ränta.

  Kan banken begära indrivning av hela summan? Det klarar familjen inte av och min väninna kan inte heller hjälpa dem. Blir dottern och barnen skyldiga att betala? Det finns inga papper skrivna som reglerar samboförhållandet. Och vad händer om sambon råkar ut för en olycka och dör? Min väninna frågar mig ofta om råd och jag vill så gärna hjälpa henne, men i detta fall har jag inget svar. Kan du räta ut mina frågetecken?
  Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:
  Det är gott för din väninna att ha en vän som verkligen bryr sig på det sätt du gör. Att hon är orolig för den unga familjen och dess framtid är inte svårt att förstå. Men dina frågor är inte helt lätta att besvara utan att ha mer detaljerade fakta kring den unga familjens ekonomi och livssituation. Svaren måste därför bli generella. Du undrar bl.a. vad som händer om sambon dör. Är han biologisk pappa till alla tre barnen så kommer dessa att få pension efter honom. Den blir 30 + 20 + 20 procent av hans ATP (pensionen kommer att delas lika mellan barnen). Mamman kommer också att enligt dagens regler få en s.k. omställningspension fram till yngsta barnet blir 12 år. Är mannen inte biologisk far till samtliga barn, så blir det naturligt bara de barn som är hans som kommer i åtnjutande av pension.

  Du skriver om ett gammalt lån som sambon tydligen missköter. Ett lån kan självklart sägas upp om det missköts, men hur och när det sker är helt avhängigt av hur lånekontraktet ser ut och om det eventuellt finns borgensman för lånet. Dottern, hennes mamma eller barnen kan inte avkrävas att betala lånet, varken helt eller delvis. Däremot så kommer naturligtvis den unga familjens ekonomi att påverkas av att det ställs ökat ansvar på sambon och hans betalningsskyldighet.

  Jag vill råda dig att prata med din väninna, eventuellt tillsammans med hennes dotter, och föreslå den unga familjen att söka ekonomisk rådgivning innan något mera drastiskt som t.ex. hot om indrivning eller personlig konkurs inträffar. Även om den unga familjens ekonomi ligger över socialbidragsnorm, så har de alltid möjlighet att vända sig till socialförvaltningen i kommunen för att få råd och stöd i hur de ska gå vidare för att ordna upp ekonomin på bästa möjliga sätt.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!