• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad betyder sockerprovet?

  Jag har fått åldersdiabetes och har några frågor om detta. Tar 1 tablett Amaryl om dagen. Vid senaste läkarbesöket togs ett HbA1c-prov, som visade 7,0 %. Lite för högt, sa doktorn. Nu undrar jag: Vad är skillnaden på detta prov och på de dagliga blodglukosvärdena som jag får fram på min mätare? När jag har tagit ett s k långtidssocker, hur långt tillbaka i tiden räknas då värdena in? Hur får man fram slutvärdet (i mitt fall 7,0%)?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Vid åldersdiabetes, som också kallas typ II-diabetes, beror felet på att kroppen inte längre reagerar och svarar så bra på insulin. Läkarna talar om att cellerna i kroppen gör "motstånd" mot insulin. Den exakta mekanismen är ännu okänd. Resultatet blir att sockret stiger i blodet. Ett högt blodsocker kan vara farligt. Det torkar ut kroppen, rubbar saltbalansen och frestar på hjärta och blodomlopp.

  Om blodsockret är högt klibbar små sockermolekyler fast på kroppens äggviteämnen som då fördärvas. Sådana avlagringar på insidan av de minsta blodkärlen kallas "skleros" och är början till de diabeteskomplikationer som kan drabba njurar, ögon, fötter och nerver.

  Genom att mäta hur mycket socker som klibbat fast så kan doktorn få en uppfattning om hur ditt blodsocker legat de senaste 1-2 månaderna. Under 6,5 % äggvita med fastklibbat socker HbA1c är bra, över 7,5 tyder på att blodsockret legat för högt. Om man inte alls har diabetes brukar värdet ligga under 5 %. När din doktor sa att 7,0 % var lite högt så hade han helt rätt.

  Den äggvita med fastklibbat socker som laboratoriet undersöker är det röda blodfärgämnet hemoglobin i de röda blodkropparna. Provet har det besvärliga namnet HbA1c men din benämning "långtidssockerprovet" är minst lika bra. Eftersom de röda blodkropparna brukar leva i tre månader så tar det några månader innan man kan förvänta sig att ett tidigare högt HbA1c värde blivit helt normalt igen. Det räcker därför att ta provet med några månaders mellanrum eller varje halvår. Provet behöver inte tas i fasta före måltid till skillnad från när du mäter ditt vanliga blodsocker.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!