Svetten rinner över hela kroppen

Jag oroar mig för min 58-årige son som lider av onaturlig svettning. Svetten rinner över hela kroppen, utan att han egentligen gör någonting. Det har...

Jag oroar mig för min 58-årige son som lider av onaturlig svettning. Svetten rinner över hela kroppen, utan att han egentligen gör någonting. Det har inte direkt med värme att göra. Han får alltid ha 3-4 byten av skjortor på gång, även när han kör bil. Han använder inga mediciner, röker eller dricker inte. Svettningen är naturligtvis väldigt jobbig. Men går han till doktorn eller tandläkaren så tolkar de det som läkarskräck. Vad kan hans svettning bero på? Kan han få någon hjälp?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är bara att erkänna att vi läkare i dag har begränsade kunskaper om sjukdomar med rubbad svettning. Men jag tycker att din son i första hand bör få en ordentlig kontroll av sin hälsa på vårdcentralen. Kanske är hans ämnesomsättning stegrad, blodtrycket för högt eller pulsen för snabb. I så fall kan han ha nytta av medicin som dämpar adrenalinet. En vanlig orsak till svettning är tablettbehandling mot depression, men några sådana mediciner tar tydligen inte din son. Det finns även sällsynta infektioner och allvarliga sjukdomar i lymfkörtlarna eller binjurarna som kan ge stark svettning som symtom.

Svettkörtlarna i huden styrs utanför viljans kontroll av det så kallade sympatiska nervsystemet. Nervsignalerna för svettning överförs genom två olika nervhormon som kallas acetylkolin och noradrenalin. Man kan bromsa nervsignalerna med mediciner men då får man ibland samtidigt biverkningar från andra organ, som t.ex. alltför långsam hjärtrytm, trög mage, torr mun, dimsyn eller impotensproblem. Om svettningen är begränsad till armhålor och händer går det ibland att operera och skära av nervtrådarna innanför nyckelbenen.

När det sker hormonomställningar i kroppen så kan man svettas kraftigt. Sannolikt finns det ännu okända signalhormoner som bl.a. påverkar svettningen och som ännu väntar på att upptäckas. Kvinnor har som du säkert vet ofta sådana hormonsvängningar med svettning och blodvallningar i 50-års åldern. Hos män minskar de manliga hormonerna mer smygande i övre medelåldern, men även de kan få problem.

Scroll to Top