Spruckna nagelband och fårade naglar

Jag undrar vad det kan bero på att huden vid nagelbandet spricker upp i små skinnflikar som gör mycket ont och småblöder om man river...

Jag undrar vad det kan bero på att huden vid nagelbandet spricker upp i små skinnflikar som gör mycket ont och småblöder om man river loss dem. Det här fenomenet uppstår utan vidare. Det inträffar 1-2 gånger årligen och jag har försökt sätta det i samband med mat, arbete osv. Naglarna är ojämna på ytan. Det kan liknas vid ett lass bräder som läggs med långsidan mot varann, det blir flera smala banor längs efter nageln.

Jag vore mycket tacksam om jag kan få veta mera om detta. Min ålder är 53 år och det här fenomenet har funnits sedan 20-årsåldern men jag har ej veterligen några andra problem med sjukdomar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du har en nagel som är fårad och räfflad är det ett tecken på att nagelroten blev skadad och sjuk någon månad tidigare när just den delen av nageln bildades. Fårorna är ärr som följer med nageln då den växer ut. Nagelbandet och nagelroten kan ta skada av svamp, psoriasis, herpesvirus eller eksem, men något sådant nämner du ju inte i ditt brev. Den allra vanligaste orsaken är i stället vått, fuktigt, kallt arbete samt sår och klämskador. Jag råder dig att klippa av alla små lösa hudflikar vid nagelbanden för att slippa små sår som lätt blir nedsmutsade av varbakterier och ev en svamp som heter candida. Smörj nagelbanden förebyggande med en vanlig skyddande hudsalva innan du börjar arbeta med händerna. Försök att hålla fingrarna så torra som möjligt. Infekterade sår baddas bäst med någon antiseptisk sprithaltig lösning, som finns att köpa på apoteket.

Kronisk inflammation i nagelbandet kan vara mycket svårbehandlad. Åkomman kallas paronyki och kan sprida matförgiftning orsakad av varbakterier om man arbetar med matvaror hemma i köket eller på restaurang. Paradoxalt nog kan överdriven manikyr med intensiv nagelbandspetning också skada nagelroten. Regeln ”lagom är bäst” gäller även i sådana fall.

Scroll to Top