• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ska jag fortsätta använda Dienoestrol?

  Jag är en kvinna på 67 år som i många år, jag tror 13-14 år, använt Dienoestrol mot torra slemhinnor. Jag blev rekommenderad att använda den av min gynekolog. Men nu har jag inte varit på någon undersökning på fyra år eftersom han har slutat. Min fråga är nu, ska jag fortsätta använda salvan? Finns det några biverkningar?

  Jag är lyckligt gift sedan många år och vi har ett fint samliv men för att det ska kännas skönt använder min man en salva som heter Klick. Är det bra att använda dessa båda salvor?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Det finns ingen tids- eller åldersbegränsning när det gäller lokal behandling med varken dienoestrol som finns i Dienoestrolkräm eller östriol som finns i Ovesterin (tabletter, vagitorier och salva). Båda substanserna tillhör gruppen s.k. lågpotenta östrogener vilket innebär att den verksamma östrogendosen är avsevärt lägre än i de preparat som ges mot allmänna övergångsbesvär såsom svettningar, blodvallningar och sömnbesvär.

  Det är också bara en ytterst liten del av östrogenet i krämen och vagitorierna som passerar igenom slemhinnan. Nästan allt blir kvar och verkar direkt på slemhinnorna i slidan, i blygden och något också i urinröret. Slemhinnorna återställs och blir som före menopaus vilket innebär att infektioner undviks och samlagbesvär beroende på torrhet och irritation försvinner.

  Är det enda klimakterieproblemet torra slemhinnor räcker lokalbehandling med kräm eller vagitorier. Har man också andra allmänna symptom har lågdospreparat ingen effekt. Inte heller räcker det för att förebygga t.ex. benskörhet. Då måste betydligt högre östrogendoser ges vilket också innebär att slemhinnan i livmodern växer till - och måste brytas ner med gulkroppshormon för att inte ge problem. Med lågdospreparaten sker ingen tillväxt av livmoderslemhinnan och följaktligen behövs heller inte gulkroppshormon.

  Både Dienoestrolkräm och Ovesterinsalva (eller motsvarande vagitorier) kan köpas receptfritt på apoteket och kräver i sig inte några särskilda gynkontroller. Däremot är det ju som alltid viktigt att du beställer tid för undersökning om du skulle få småblödningar eller några andra besvär. Den salva din man använder ger inga problem. Inte heller kombinationen av de båda salvorna.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!