• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Plötsligt får jag en känsla av att falla

  Jag har sedan 1 år tillbaka fått en känsla av att falla trots att jag inte är yr. Jag måste då kvickt ta stöd av något. Det är svårt när jag är ute och går och plötsligt känner att "nu faller jag". Har artros i händer, vrister och tår. Mitt skelett är mycket klent, men jag är inte benskör enligt en mätning som gjordes 1996. Jag har fått en stor knäprotes inopererad och en ny höftled. Mitt andra knä kommer också att behöva opereras senare.

  Mina armar är så magra och jag är rädd för att falla och bryta handlederna. Skinnet är tunt efter all kortisonmedicin. Svår astma har jag också. Tar östrogen för att stärka skelettet.

  Vad kan det finnas för förklaring till mitt problem? Hjälper det om jag börjar med balansövningar?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Ungefär så här håller vi jämvikten: Kroppens balanscentrum sitter i hjärnstammen som får information från många olika håll. Innerörats balansorgan med tre båggångar i olika plan fungerar som ett vattenpass och känner av rörelser och lutningar. Synen hjälper till att hålla ordning på olika riktningar. Fotsulornas tryck mot marken, ledsinnet i lederna och musklerna känner av kroppsställningen och hur vi rör oss. All denna information matas in till hjärnan som blixtsnabbt styr våra rörelser så att vi håller balansen.

  Men om blodflödet till hjärnan tillfälligt minskar så fungerar inte det sinnrika systemet. Vi tappar balansen och riskerar att falla handlöst. Ibland kan ostadigheten bero på att hjärtat hoppar över några slag. Andra gånger tappar vi blodtrycket för att blodets återflöde till hjärtat minskar. Då samlar sig blodet i stället nere i magen eller benen. Även en liten blodpropp till hjärnan som strax efteråt löser upp sig kan få oss att tappa fotfästet.

  Det finns en möjlighet att din fallkänsla skulle kunna bero på någon störning i blodflödet till hjärnan. Jag tycker att du ska låta en doktor kontrollera att dina hjärtslag kommer regelbundet och att blodtrycket ligger rätt. Balansövningar är alltid nyttiga. Träning ger färdighet och hjärnan är ett organ som fungerar bättre ju mer man tränar.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!