• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nattliga diarréer och viktnedgång

  Jag är en 70 års gubbe som har ett väldigt bekymmer med magen. Har avföring 8-10 gånger per dygn, även på nätterna. Mest är det som diarré men ibland normalt. Har gått ner mycket i vikt trots att jag äter som vanligt. Det verkar som om maten går rakt igenom. Har haft problem med magen i flera år. Har röntgats och undersökts med bl a ultraljud och rektoskopi men inte fått någon diagnos. Vad ska jag göra?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  På medicinkliniken vid de stora lasaretten brukar det finnas läkare som är specialister på att utreda tarmsjukdomar och kronisk diarré. Ibland kan de ställa rätt diagnos nästan direkt och tar då några prov som med detsamma ger rätt svar. Men det kan också behövas ett detektivarbete med upprepade undersökningar, återbesök och specialprov.

  Att du gått ner mycket i vikt och har nattliga diarréer tyder på att det inte enbart är en orolig grovtarm som plågar dig. Jag föreslår att du för en egen dagbok och där beskriver dina dagliga diarréer och toalettbesök och att du väger dig varje vecka. Berätta också för doktorn vid nästa besök om du tar någon speciell huskur eller någon laxerande örtmedicin, eftersom sådant ibland kan vara orsaken till diarrén.

  De vanligaste tarmsjukdomarna vid svår kronisk diarré är ulcerös colit och Crohns sjukdom som båda ger inflammation i tarmslemhinnan. Men de åkommorna brukar upptäckas när doktorn undersöker tarmens insida med tarmkikare och tar vävnadsprov. Kronisk inflammation i bukspottkörteln, för mycket gallsyror nere i tarmen, glutenallergi och brist på enzymer är andra vanliga orsaker. Infektionsläkarna brukar också kontrollera att man inte har någon tarmsmitta, t ex en liten amöba som kallas giardia.

  Allt det här och mycket mer brukar specialistläkarna på lasarettet undersöka. Ett test som du själv kan göra är om diarrén minskar ifall du fastar och enbart dricker vätska en dag. Om magen då lugnar ner sig kan det vara något i maten som du inte tål.

  Jag rekommenderar dig således att ta ny kontakt med din doktor för fortsatt kontroll och utredning.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!