När ska ett framfall opereras?

Jag är en 66-årig kvinna som undrar om det kallas för framfall när urinblåsan, livmodern eller slidväggen fallit ner. Det syns en utbuktning i min...

Jag är en 66-årig kvinna som undrar om det kallas för framfall när urinblåsan, livmodern eller slidväggen fallit ner. Det syns en utbuktning i min slidmynning. Är det då något av ovan nämnda organ som syns? Och i så fall vilket? Hur mycket framfall ska man ha för att bli opererad och hur opereras ett framfall? Kan det göras med titthålsteknik? Finns det någon som gör det privat? Annars är ju väntetiden lång.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det svenska ordet framfall, liksom det latinska och medicinska ordet prolaps, innebär att muskulatur och stödjande vävnader i slida och bäckenbotten försvagats så att slidväggen med bakomliggande organ prolaberar eller buktar in i slidan. Litet större framfall spänner ut slidöppningen i stående och sittande, vid krystning, tunga lyft, nysning och hostattack. Inte så sällan ses ett framfall som en spänd “knöl” även utanför slidan. De allra flesta faller spontant tillbaka i ryggläge och är då också lätta att trycka tillbaka.

Urinblåsa och urinrör ligger omedelbart innanför slidans framvägg. Tarmen finns intill bakväggen och livmodern som “tak” längst upp. Det är de svagaste delarna som ger efter och buktar. Framfallet kan därför omfatta hela slidan men det kan också gälla bara en av väggarna. Även med spegel kan det vara svårt att själv se vilket det handlar om. Vid en gynundersökning är det däremot lätt. Vi brukar använda diagnoserna urethro- och cystocele vid framväggsprolaps, recto- eller enterocele vid bakväggsprolaps, uterusprolaps om livmodern sjunkit ner och totalprolaps om det är hela slidan som är involverad.

Små framfall utan eller med ringa symptom behöver inte åtgärdas utöver rekommendation om knipövningar för att förebygga att det blir värre. Någon gång kan det bli aktuellt med annan metod än operation exempelvis insättning av en prolapsring som lyfter upp framfallet. Det kan gälla en äldre svårt sjuk kvinna, det kan vara en kvinna som planerar en graviditet eller någon som absolut inte vill opereras. Men den allra vanligaste behandlingsmetoden är operation.

En prolapsoperation kan ses som en typ av plastikoperation där man rättar till och återställer en del missförhållanden och förstärker de egna vävnaderna. Det finns litet olika operationsmetoder men gemensamt för dem är att de görs genom slidan. Någon gång exempelvis vid inkontinensbesvär av viss typ kan en komplettering behöva göras från ett litet snitt nedtill i bukväggen. Enbart titthålsoperation kan aldrig bli aktuell.

Beträffande väntetider ser det mycket olika ut på våra sjukhus. Ring till kvinnokliniken på ditt hemsjukhus och hör dig för. Är väntetiden för prolapsoperationer lång kan du utan extra kostnad vända dig till något annat sjukhus inom landtinget eller regionen. Efter en prolapsoperation måste tillgång till vårdplats finnas. Således är det enda möjliga privata alternativet ett privatsjukhus.

Scroll to Top