• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Något bet mig i benet och jag fick rosfeber

  Förra året i maj blev jag biten av något när jag var ute och rensade ogräs i en rabatt. Plötsligt stack det till i benet och när jag vände mig om så blödde det. Jag gick in och tvättade av blodet och satte på ett plåster. Efter ett par dagar blev hela benet eldrött och varmt. Jag åkte till doktorn som sa att det var ros och skrev ut penicillin. Fortfarande är det en röd plätt kring bettet och det är tunt skinn där. Vad kan det vara?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Ja, vad det kan ha varit som stack dig blodig den där majdagen kan man bara gissa. Det finns mycket att välja på. Om det varit en huggorm borde du ha sett den när den slingrade iväg, den efterlämnar också två märken tätt intill varandra efter huggtänderna när den bitit. Blinningar, bromsar och stickflugor kan bita rejält och suga blod, även myggor är som bekant blodsugare. Däremot brukar det inte blöda när man råkat ut för ettermyror, getingar, humlor eller bin.

  Kanske du rent av rev dig på en tagg eller vass kvist i stället? Efteråt hade du otur och fick en sårinfektion med streptokockbakterier som gav dig rosfeber eller erysipelas, som läkarna säger. Då blir huden röd, svullen och öm. Man kan få hög feber upp till 40 °, och man mår dåligt och har ont i lymfkörteln i ljumsken. En rosfeber är ett allvarligt tillstånd som kräver omedelbar penicillinbehandling, så du gjorde helt rätt som genast sökte läkare. Sannolikt var infektionen så kraftig att vävnaden kring såret gick under och efterlämnade ett litet ärr med tunn hud och ytliga blodkärl. Det är därför du fortfarande har en liten röd fläck på platsen för bettet.

  Insektsbett kan ibland ge en allergisk hudreaktion på bettstället, om man är överkänslig. Men i ditt fall var det bakterier som var orsak till att benet blev rött och varmt. Penicillinet botade din rosfeber, så du behöver inte vara bekymrad längre.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!