Kan starr opereras trots annan sjukdom?

För åtta år sedan fick jag besked av ögonläkaren att jag hade cornea dystrofi. Jag har nu även grå starr. Min fråga är om det...

För åtta år sedan fick jag besked av ögonläkaren att jag hade cornea dystrofi. Jag har nu även grå starr. Min fråga är om det går att operera min grå starr trots att hornhinnorna har denna dystrofi? Sker i så fall operationen med laser eller på annat sätt, och i så fall vilket? Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

 Du har två helt olika ögonsjukdomar. Dels grumling i hornhinnan = cornea dystrofi, och dels grumling i linsen = grå starr. Åkommorna har sannolikt inget samband med varandra och sitter i olika delar av ögat. Om huvudorsaken till att du ser dåligt är grå starr så bör du nog låta operera starren. Det är en ganska liten operation som innebär att ögondoktorn i lokalbedövning gör ett litet snitt i ögonvitan under ögonlocket och suger ut din grumliga lins. Sedan sätts en ny klar konstgjord lins in i stället. Operationen tar ca 20 minuter och upplevs inte som besvärlig av patienten. Det görs 40.000 sådana operationer varje år i vårt land och i så gott som alla fallen är patienten nöjd efteråt.

Men om du har inlagringar och grumlingar i hornhinnan allra längst fram i ögat så hjälper kanske inte starroperationen, eftersom synen fortfarande kan vara skymd. Lindrig dystrofi i kanten av hornhinnan påverkar inte synen så mycket, och ytliga grumlingar kan ibland avlägsnas med laser. Men djupa grumlingar mitt på hornhinnan ger nedsatt syn. Om din hornhinna är svårt drabbad finns ev. möjligheten att transplantera och byta till en frisk hornhinna.

Scroll to Top