• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan slag mot kroppen ge cancer?

  Jag är en 54-årig kvinna som undrar om yttre skador kan ge cancer? Bakgrunden är att jag hört talas om en kvinna som för ca trettio år sedan fått ett slag över bröstet vid en bilolycka. Hon skulle gå på kontroller eftersom det fanns risk att cancer skulle utvecklas. Jag har aldrig tänkt på detta senare, men för ett par månader gick jag mot den nedfällda diskmaskinsluckan och fick ett hårt slag på skenbenet där det bara är skelett och hud. Detta har också hänt tidigare men inte lika hårt. Min fråga är om det finns risk för framtida cancer vid dylika slag? Tacksam för svar.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Nej, du behöver inte oroa dig för cancer efter slag mot kroppen. Smällar, sårskador och blåmärken orsakar inte tumörsjukdom, även om slaget varit kraftigt eller upprepats. Många har nog som du smällt benet rejält i diskmaskinsluckan, men lyckligtvis får det inga följder utom smärtan och blåmärket.

  Cancer uppstår om man samtidigt får flera olika fel i den arvsmassa som styr och kontrollerar att cellerna i kroppen delar sig på rätt sätt. De största riskfaktorerna för att en individ ska få sådana cancerframkallande mutationer i sitt DNA är exponering för kemiska ämnen i t ex tobaksrök, strålning och vissa virus. Om man tillhör en släkt där många medlemmar insjuknat i cancer i ung ålder finns också en ökad risk. Men slag mot kroppen ger alltså inte upphov till cancer.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!