Svaret på er fråga blir att benhinneinflammationen försvinner med åldern om muskelfästena i benet får läka och vila. Om sondottern däremot fortsätter att anstränga de retade musklerna innan skadan läkt kommer inflammationen att blossa upp igen. Så länge hon tränar lätt och inte har ont är allt gott och väl. Men att tävla trots smärta är medicinskt fel och kan inte rekommenderas. Då är det hälsosammare att arbeta för laget utanför plan under en säsong eller att välja en annan form av sport och tävling. Många kända och okända idrottare har fått göra pauser eller tvingats avbryta sina karriärer på grund av skador. För en ung människa kan det förvisso kännas hårt och bittert. Men vi har väl tyvärr alla fått lära oss att livet inte bara bjuder på framgång och hälsa.
Kan hon spela basket igen?
Vårt barnbarn är väldigt duktig i basket, men hon har fått problem med benhinnorna så att hon inte kan spela alla matcher. Hon tränar efter...
Vårt barnbarn är väldigt duktig i basket, men hon har fått problem med benhinnorna så att hon inte kan spela alla matcher. Hon tränar efter ett program som en sjukgymnast gjort upp och spelar bara någon match då och då. Det är synd eftersom hon är så duktig. Hon är 17 år gammal och mycket intresserad av sin sport. Vi undrar om inflammationen och ömheten försvinner med åldern och om det finns någon bot mot dessa besvär?
Doktor Helge Löfberg svarar:
Snabbt övergående ömhet i muskelfästen och benhinnor efter en fysisk urladdning är nästan normalt. Men er sondotter är tydligen svårare drabbad med mer kroniska besvär. Det finns visserligen värktabletter som håller nere smärtan och svullnaden men sådana mediciner bör inte tagas i samband med tävling för att höja prestationsförmågan. Det kallas då för doping och är förbjudet. Värken ska ses som en signal på att kroppen är skadad och behöver slippa ytterligare påfrestningar.