• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan hjärtmedicinen orsaka kalkbrist?

  Jag undrar om det finns två sorters kalcium i kroppen? Kalcium är ju bra för benstommen. Men vad betyder kalciumflödeshämmare som man har i medicinen Verapamil? Minskar det kalcium i kroppen? Jag har besvär med kalkbrist i ryggraden och tar Verapamil för hjärtat.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Kalcium är ett finare namn på vad som i vanligt tal kallas kalk. Precis som du nämner så har kalket olika uppgifter i kroppen. Inne i cellerna fungerar det som en signal och styr t ex både nerver och muskler. I cellerna finns små kanaler som pumpar ut kalk åt olika håll. Din hjärtmedicin Verapamil bromsar detta flöde av kalk i kanalerna. Den medicinen används om hjärtat slår för fort, och ibland mot kärlkramp och högt blodtryck.

  Ute i blodet finns också kalk, men det påverkas inte av Verapamil utan bestäms av ett hormon från bisköldkörtlarna och av D-vitamin. Kalk behövs för att göra benet hårt. Hälften av skelettets vikt består av en blandning av kalk och fosfat som tillsammans bildar små hårda kristaller. Problemet är att skelettet alltid blir tunnare med stigande ålder. Till slut liknar benet en schweizerost med talrika hål, och då riskerar man att få sammanfallna ryggkotor eller brott på lårbenshalsen och handleden om man råkar trilla omkull. Den åldersbetingande benskörheten kallas osteoporos och beror inte enbart på kalkbrist.

  Om man som du redan har ett skört skelett så kan man få mätt bentätheten hos doktorn. Behandlingen av osteoporos går ut på att under lång tid ta en tablett (Fosamax eller Didronate) som bromsar nedbrytningen. Alternativt rekommenderas tillägg av kalk och D-vitamin i kosten. Medelålders kvinnor över klimakteriet kan överväga att ta extra östrogen eller en ny tablett som heter Evista. Den motverkar också osteoporos men har färre biverkningar än östrogen. Förebyggande motion i form av promenader gör stor nytta. Däremot är sängläge, låg kroppsvikt, avmagring samt rökning av ondo. Långvarig kortisonbehandling medför ofta risk för skört skelett. Men din hjärtmedicin påverkar inte benstommen och förvärrar inte dina ryggbesvär.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!