• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan diafragmabråcket trycka på hjärtat?

  Jag har ett diafragmabråck sedan många år och har inte haft besvär av det förutom lite halsbränna. Men nu har jag svårt att andas när jag är ute och går. Jag tror att det är bråcket som frestar på hjärtat. Kan det växa så att det tar emot? Det känns också när jag har ätit för mycket, det gör ont i mellangärdet. Jag har röntgat hjärtat och lungorna, det var bra.

  Jag föll också omkull raklång i golvet för ett år sedan och slog hela kroppen. Kan det ha blivit något av det? Jag hade hemskt ont i alla muskler, men inget syntes på röntgen utom min dåliga rygg som jag haft några år.

  Jag är snart 85 år men frisk för övrigt. Har du några synpunkter på detta vore det roligt att höra.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Hos ungefär var femte vuxen människa glider en del av magsäcken upp ovanför mellangärdet så att en bit av den ligger nedtill i bröstet bredvid hjärtsäck och lungor. Det kallas för diafragmabråck och ger, som du skriver, oftast inga symtom.

  Andnöd och bröstsmärtor när man är ute och går brukar inte bero på ett sådant diafragmabråck, utan kommer i regel från hjärta eller lungor. Inte heller är det vanligt att ett diafragmabråck hos en vuxen person trycker på de andra organen i bröstet så att man får ont.

  Däremot kan din halsbränna samt tryckkänsla och opasslighet efter stora måltider ev. bero på ditt diafragmabråck och på reflux, dvs att maten i magsäcken strömmar tillbaka upp i matstrupen. Reflux är särskilt vanligt om man äter rikliga portioner och efteråt böjer sig framåt och lyfter något tungt, eller om man äter strax före sänggåendet. Smärtor kan också uppstå av kramp i matstrupens eller magsäckens vägg på grund av gamla ärr och en trång nedre magmun efter tidigare magsår.

  Reflux kan påvisas genom att mäta pH och då avslöjas om den sura magsaften tränger upp i matstrupen. Behandlingen är kostråd, att äta mindre portioner och att höja upp sängens huvudända lite med klotsar under de övre sängbenen. Det finns också magsårsmediciner som lindrar refluxsymtomen och ett receptfritt medel som heter Gaviscon. Det bildar en gelé nere i magsäcken och håller därigenom magsaften på plats.

  Operation av reflux och diafragmabråck görs inte så ofta och bara om diagnosen är säker och inget annat hjälper. Vid din ålder är läkarna sannolikt också lite mer återhållsamma med större operationer. Ditt våldsamma fall på golvet för ett år sedan kan knappast orsaka besvär från hjärta eller diafragmabråck. Däremot kan man få inre blödningar i muskler, lunga och lungsäck eller sprickor i revben och ryggkotor om man faller handlöst.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!