• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag vill operera bort min livmoder!

  Jag är 44 år och har ett vuxet barn. Jag har haft ont vid ägglossningar och mens sedan jag var i tonåren. Med åren har det bara blivit värre och värre. Jag har under många år försökt bli gravid igen utan att lyckas. 1993 gjordes en titthålsoperation p.g.a. mina smärtor och tilltagande blödningar. Man hittade sammanväxningar och ett myom i livmoderväggen. Sedan dess har jag genomgått flera operationer och medicinerat i många omgångar för blödningarna. Vänster äggstock togs bort då man hittade en cysta där. Myomet sitter kvar.

  I december 1999 gjordes magnetröntgen av livmodern och då upptäcktes det som läkaren tror är endometrios. Kan det stämma? Jag fick Provera men fick mer smärtor och blödningar och fick sluta med medicinen efter en månad. Fick då prova Zoladex. Smärtorna blev mindre och blödningarna försvann men istället fick jag huvudvärk och konstigt humör. Nu ska jag försöka med Provera igen.

  Jag vill helst bli av med livmodern så jag kan slippa dessa mediciner med sina biverkningar. Läkaren vill inte operera förrän han är säker på att smärtorna kommer därifrån. Vad ska jag göra? Måste jag stå ut med detta?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Flera symptom som du beskriver skulle mycket väl kunna stämma med endometrios. Du har menssmärtor som successivt förvärrats, du har av oklar anledning inte blivit gravid under alla dessa år, du har tidigare konstaterade sammanväxningar i buken. Att Zoladex hjälpte mot dina besvär kan också tala för diagnosen. Provera brukar efter några månaders behandling ha samma effekt, men bland biverkningar finns just blödningsrubbningar och smärtor. Huvudvärk och humörförändring som du fick av Zoladex är vanliga biverkningar av det preparatet.

  Endometrios stimuleras av östrogen. Behandlingen går ut på att minska östrogenproduktionen så att tillväxten av endometrios stoppas upp och härdarna efter hand tillbakabildas. Det innebär bl.a. att smärtorna avtar. Behandlingsperioderna är vanligtvis sex månader. Eftersom endast en ringa mängd östrogen produceras under denna tid brukar mens bli ytterst sparsam eller helt utebli. En del kvinnor får också klimakterieliknande besvär. Dessa försvinner och mensen blir normal igen så snart behandlingen är avslutad.

  Att din gynekolog vill att du trots tidigare biverkningar ändå försöker stå ut ytterligare en behandlingsperiod beror sannolikt på önskan om säkrast möjliga diagnos före operationsbeslut. Det handlar inte enbart om huruvida livmodern ska tas bort eller ej. Du har din ena äggstock kvar och den producerar östrogen under kanske flera år till. Visar det sig att du har endometrios i livmodern samt sammanväxningar i buken är det mycket troligt att det finns fler endometrioshärdar som kommer att fortsätta växa och ge fortsatta smärtor även om livmodern är borta. Vid endometrios kan det därför bli aktuellt att ta bort även den resterande äggstocken. Det i sin tur kan för dig betyda att du plötsligt kommer i klimakteriet.

  Något lätt ställningstagande är det sannerligen inte fråga om. Kämpa på så länge du kan med dina tabletter. Åtminstone blödningsproblemen brukar försvinna efter en tid. Försök sedan ställa alla dina frågor och diskutera med gynekologen vid nästa återbesök.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!