• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag lider av att ha så små bröst!

  Jag är 24 år och mitt stora problem är att mina bröst är så fruktansvärt små, knappt större än de en 12-åring kan ha. Inte nog med att de är så små - de hänger också. Jag har en dotter som är två och ett halvt år men jag ammade henne bara i tre månader. Ändå har brösten blivit så här.

  Tanken på att min kropp är färdigutvecklad får mig att må dåligt. Jag lider otroligt av detta. Jag vill knappt visa mina bröst för min sambo längre. Det känns så pinsamt. Jag vill känna mig kvinnlig och vacker. Jag vill trivas med min kropp men det gör jag definitivt inte nu. Hur ska jag göra? Vart ska jag vända mig för att få en bröstförstoring? Vad kostar det?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  I första hand tycker jag att du ska kontakta husläkare eller gynekolog. Kanske kan du vända dig till den gynekolog som hade hand om dig under graviditeten? Berätta hur du har det och be om remiss till en kirurg som gör bröstplastiker. Du kommer först att få en mottagningstid hos plastikkirurgen för undersökning och samtal. Ingreppet brukar oftast göras polikliniskt vilket innebär att du får stanna kvar några timmar och sedan gå hem samma dag. Din fråga om kostnader kan jag inte direkt svara på eftersom det beror på hur och var en operation skulle bli aktuell. Hör dig för om det i samband med besöket på mottagningen. Fråga också om vilka sjukskrivningsrutiner som gäller. Det brukar inte behövas mer än några få dagar men naturligtvis beror det på storleken av ingreppet och i viss mån på vilken typ av arbete du har.

  Problemen med dina bröst har fått så stor betydelse i ditt liv att jag tycker du också borde ta kontakt med en kurator. Det är viktigt att du får någon att tala med både om bröstproblemen och om hela din upplevelse av att vara mindre kvinnlig och mindre vacker numera. Kanske det till och med kan vara möjligt för dig att få viss ekonomisk hjälp. Det finns kuratorer anslutna till primärvården och vårdcentralerna. Men bäst vore om du fick träffa en kurator som arbetar på antingen kvinnoklinik eller kirurgklinik och brukar ha hand om den här typen av problem. Du kan ringa direkt till växeln på närmaste sjukhus och be att bli kopplad till kuratorsexpeditionen. Dit behöver du ingen remiss och alla samtal med kuratorer är kostnadsfria. Bra att veta för framtiden och eventuella småsyskon till din lilla dotter är att amning ofta fungerar bra även efter en bröstoperation.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!