Inget hjälper mot mina urinträngningar!

Jag lider av trängningar sedan fem år. Det började i samband med flera urinvägsinfektioner. Jag fick mycket penicillin men ingenting hjälpte. Jag köpte Uva-E i...

Jag lider av trängningar sedan fem år. Det började i samband med flera urinvägsinfektioner. Jag fick mycket penicillin men ingenting hjälpte. Jag köpte Uva-E i en hälsokostaffär och sedan dess har jag inte haft någon infektion. Men trängningarna är kvar. Det är värst efter toabesök och när jag sitter eller ligger.

Jag har varit hos gynekolog och urolog och prövat allt och genomgått alla tänkbara undersökningar som cystoskopi, urinrörsvidgning, njurröntgen, blåsmätning, akupunktur m.m. Jag har fått Ovesterin, Vagifem, Baktrim, Trimetroprin, Calopen, Canesten, Detrusitol m.m.

Jag har tagit Ovesterin som vagitorier men trängningarna blir värre när något ska föras upp den vägen. Jag får aldrig sova ordentligt en enda natt. Jag har även navelbråck. Kan det ha något samband med trängningarna? Jag har väntat på operation i sju månader och bråcket är stort som ett hönsägg nu. Det gör ont ibland men det är bara att vänta. Men vad ska jag göra med dessa olidliga trängningar som jag haft så länge?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Du har verkligen haft det jobbigt. Och att dina besvär pågått under så lång tid med ständiga besvikelser över behandlingar som inte hjälpt har givetvis gjort dina problem ännu svårare att hantera. Trängningar till vattenkastning och täta smärtsamma urintömningar beror på ökad retbarhet i blåsa och urinrör. Urinblåsan är orolig och överaktiv och drar ihop sig utan att det viljemässigt går att påverka. Följden blir trängningar med eller utan läckage (trängningsinkontinens) och betydligt tätare toalettbesök än de 5-7 gånger per dygn som brukar räknas som normalt.

De här problemen kan ha flera orsaker men ibland hittar man faktiskt inte någon förklaring. Vanligast i alla åldrar är en urinvägsinfektion. Blåssten, polyper eller annan blås- och urinrörsförändring kan också vara en anledning likaså en neurologisk åkomma eller någon gång en tumör. Det senare är sällsynt men det allra viktigaste skälet till att en läkarundersökning alltid behövs. Du är undersökt flera gånger och de här diagnoserna behöver du inte oroa dig för. Mycket vanligt hos litet äldre kvinnor är sambandet mellan trängningar, urinvägsinfektioner, inkontinens och den minskade östrogenproduktionen efter klimakteriet. Östrogenbrist gör att slemhinnorna inte bara i könsorganen utan också i urinvägarna blir tunna och ömtåliga. Behandling med lågdospreparat av östrogen är oftast tillräckligt för att kompensera slemhinneproblemen och kan vara till god hjälp vid trängningar och andra urinvägsbesvär.

Mot urinvägsinfektioner där man finner bakterier ges olika typer av antibiotika. Vid kroniska infektioner, särskilt i urinröret, finner man ofta ingen bakterieväxt. Infektionen kan sitta i vävnaderna runt urinledaren i små gångar med varansamlingar som tömmer sig av och till och ger de typiska symptomen. De bakterier som orsakar denna kroniska instängda infektionen är ofta av annan typ än de som brukar finnas vid infektioner inuti blåsan och urinröret och betydligt svårare att fånga vid en vanlig urinodling. Chansen kan öka något om olika slags odlingar tas efter massage av vävnaderna runt urinröret.

Är det länge sedan du senast var hos urolog eller gynekolog? I så fall tycker jag att du ska beställa en återbesökstid och berätta som i brevet hur bekymmersamt du har det. Har du haft kontakt med någon uroterapeut? Fråga annars om remiss. Ofta kan instruktion om bl.a. blåsträning vara till god hjälp. Östrogen behöver du säkerligen men du har svårt för allt som ska föras in i slidan. Har du försökt lågdos östrogentabletter som du ska svälja i stället? Det har minst lika bra effekt på slemhinnorna som lokalbehandling. Hur länge tog du Detrusitol och slutade du kanske utan att ha tagit kontakt med din doktor? Du bör hålla på under flera veckor innan du får ge upp. Det är inte alls ovanligt att det tar lång tid innan man märker någon effekt. Kanske också dosen måste regleras.

Funderingar kring samband mellan trängningar och navelbråck kan du helt släppa. Det är skönt för dig att du snart får bråcket opererat så att du blir av med åtminstone de besvären. Jag tycker heller inte att du ska vara alltför pessimistisk när det gäller dina trängningsproblem. Även om du kanske måste räkna med att inte bli helt bra tror jag att du faktiskt kan bli betydligt bättre.